Zoeken in deze blog

zondag 17 september 2017

#253: Elvis Costello & The Attractions - Punch The Clock (1986)

In 1983 had Elvis Costello al een mooie carrière opgebouwd. In 1977 was hij middenin de punkperiode gedebuteerd met puntige popliedjes met een punkattitude. Dit resulteerde in drie prachtige vijfsterrenalbums: My Aim Is True (1977), This Years Model (1978) en Armed Forces (1979).

Na het soul-uitstapje Get Happy!! (1980) evolueerde Costello steeds verder richting singer/songwriter met de albums Trust (1981), Almost Blue (1981) en Imperial Bedroom (1982). Artistiek gezien waren dit allemaal successen, maar commercieel gezien wilde het nog niet erg vlotten.

Voor zijn achtste studio-album riep Costello daarom de hulp in van producers Clive Langer en Alan Winstanley, bekend van producties voor o.a. Madness, The Stranglers en Dexys Midnight Runners. Dit resulteerde in een album dat een gepolijster geluid had dan zijn voorgangers en de toevoeging van blazers en synthesizers. De reacties hierop waren wisselend, zelf vind ik het een lekker makkelijk wegluisterend Costello-album dat moeiteloos in het rijtje met 'uitstapjes' past (naast soul heeft hij ook albums met country, klassiek en big band muziek gemaakt).

Het album opent met Let Them All Talk en dat is een uptempo nummer met veel blazers, maar toch herkenbaar als Elvis Costello. Er staan nog twee heerlijke nummers op het album waarbij de blazerssectie prominent aanwezig: TKO (Boxing Day) en The World And His Wife. Beetje anders, maar wel lekker.

De invloed van het producersduo Langer & Winstanley klinkt door in nummers als The Greatest ThingThe Element Within Her en Charm School. Het is onmiskenbaar Costello, maar dan toch iets gladder en gelikter dan we gewend zijn. Dit soort nummers kon niet iedereen bekoren toen het album uitkwam. In retrospect wordt er vaak wel milder over geoordeeld.

Er staan ook ouderwetse Costello-nummers op het album zoals Love Went Mad en het heerlijke Everyday I Write The Book. Opvallend genoeg was dat laatste nummer dan weer Costello's eerste Top 40 hit in de VS (aanpassen bleek dus toch niet nodig).

Er staan wat mij betreft twee uitschieters op het album en die gaan beide over de Falklandoorlog. Zo gaat Pills And Soap over het nationalisme in het VK ten tijde van die oorlog. En het magistrale Shipbuilding gaat over de contradictie dat de oorlog welvaart bracht naar de noodlijdende scheepswerven waar voor de verloren gegane schepen nieuwe werden gebouwd, maar tegelijk vele Britse levens kostte (misschien wel de zonen van de scheepsbouwers).

De muziek van het nummer werd geschreven door Clive Langer en die had in eerste instantie ook een tekst geschreven. Toen hij daarover niet content was vroeg hij Elvis Costello een poging te wagen. Dat leverde het huidige nummer op en Costello beschouwt het als misschien wel zijn beste tekst.

Het nummer is trouwens eerst door Langer en Costello als single opgenomen met Robert Wyatt (bekend van Soft Machine) en werd in die versie een kleine hit in het VK. Ook die versie van Shipbuilding is er één om kippenvel van te krijgen.

© 2017 TTZL



Officiële Website: Elvis Costello
Wikipedia EN: Elvis Costello
Wikipedia NL: Elvis Costello

YouTube: Let Them All Talk
YouTube: Everyday I Write The Book
YouTube: The Greatest Thing
YouTube: The Element Within Her
YouTube: Love Went Mad
YouTube: Shipbuilding
YouTube: TKO (Boxing Day)
YouTube: Charm School
YouTube: Pills And Soap
YouTube: The World And His Wife

YouTube: Shipbuilding [Robert Wyatt]



Geen opmerkingen:

Een reactie posten