Zoeken in deze blog

zaterdag 5 augustus 2017

#247: Steppenwolf - Born To Be Wild (1968)

Een paar dagen geleden kwam het bericht dat de toetsenist van Steppenwolf, John Raymond Goadsby (beter bekend als Goldy McJohn), was overleden. 

Alhoewel de band wereldwijde bekendheid verkreeg, 25 miljoen platen heeft verkocht en in de U.S. tien 10 gouden platen en drie top 10 hits (waaronder Magic Carpet Ride en Rock Meheeft gescoord, is er slechts één nummer dat direct in je gedachten komt bij het horen van de bandnaam Steppenwolf: Born To Be Wild.

Het nummer staat op het allereerste album van de band, maar werd niet door één van de bandleden geschreven. Mars Bonfire (pseudoniem van Dennis Edmonton en broer van Steppenwolf-drummer Jerry Edmonton) schreef deze tijdloze classic. Het is ook de enige hit van de band in Nederland (hoogste notering was de nummer 4 positie).

Het nummer kent een heerlijke gitaar-riff als opening waarna bas en drums een pompend ritme opzetten waarover John Kay zijn heerlijke rauwe stemgeluid laat horen. Het orgel van Goldy McJohn speelt een hoofdrol  in het nummer en na een mooi instrumentaal tussenstuk volgt een fijne break en gaan we vol stoom richting de climax van de track. Het enige minpuntje is wat mij betreft de fade-out aan het einde. Ik had liever een knallend einde gehad. 

Het nummer lijkt gemaakt om keihard uit de autospeakers te knallen terwijl je (te hard) over de Amerikaanse snelwegen scheurt. Het werd echter een echte 'bikers song' doordat het nummer opgenomen werd in de soundtrack van de film Easy Rider (met Peter Fonda en Dennis Hopper). Er zijn er ook speciaal motorgeluiden toegevoegd aan de filmversie van Born To Be Wild.

In het tweede couplet van het nummer wordt voor het eerst in de rockhistorie de term heavy metal gebruikt, ook al is dit nog geen referentie naar een muzieksoort: "I like smoke and lightning, Heavy metal thunder". Om die reden wordt het wel eens het eerste heavy metal nummer genoemd, maar dat lijkt me onzin. Die mensen moeten zich maar een verdiepen in de verschillen tussen rock, hard rock en heavy metal. De term inspireerde waarschijnlijk wel Saxon voor hún classic Heavy Metal Thunder.

Naast Born To Be Wild werd ook The Pusher van het eerste Steppenwolf-album gebruikt in de film, maar dit nummer werd lang niet zo bekend.

© 2017 TTZL


Officiële Website: Steppenwolf
Wikipedia EN: Steppenwolf
Wikipedia NL: Steppenwolf

YouTube: Born To Be Wild*
YouTube: Born To Be Wild [Easy Rider versie]

YouTube: Magic Carpet Ride
YouTube: Rock Me
YouTube: The Pusher

YouTube: Heavy Metal Thunder [Saxon]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten