Zoeken in deze blog

zondag 20 augustus 2017

#249: Sigue Sigue Sputnik - Love Missile F1-11 (1986)

Toen de Engelse punkband Generation X er in 1981 de brui aan gaf begon bassist Tony James (net als zanger Billy Idol) iets heel anders. Hij maakte een draai van 180 graden ten opzichte van de punkgedachte en maakte met zijn nieuwe band Sigue Sigue Sputnik van het begrip 'artistieke uitverkoop' een kunst.

Alles aan de band was 'over the top'. De waanzinnige kapsels, de opvallende hoesontwerpen en de uitzinnige kleding (de kledingontwerper was een regulier bandlid!)

De media werden overvoerd met slogans en statements en de uitspraken in interviews zorgen alleen maar voor meer aandacht. Hierdoor werden ze al geïnterviewd door NME en hadden ze al een optreden in The Tube te pakken voordat ze überhaupt een platencontract hadden.

In de muziek werd de ironische lijn van 'artistieke uitverkoop als kunst' doorgetrokken. Zo konden bedrijven op hun debuutalbum een commercial plaatsen tussen de nummers! De muzikale invloeden zijn ontelbaar en lopen van klassiek tot hard rock en van bubblegumpop tot filmsoundtracks. De vele geluidseffecten en samples zijn vooral bepalend voor het geluidsbeeld. In producer Giorgio Moroder hadden ze hiervoor een perfecte kompaan.

De band debuteerde met de single Love Missile F1-11 waarin alle bovenvermelde elementen al zitten. Muzikaal gezien spreekt het mij niet echt aan en doet mij nog het meest denken aan glam rock in de overtreffende trap. Kijk vooral ook even naar de bijhorende clip en een playback optreden op TV voor een compleet beeld. 

Er verscheen een extended version van het nummer op 12" en voor het debuutalbum werd een nieuwe versie opgenomen, maar of het nummer daar nou beter van is geworden...

Muzikaal gezien is Sigue Sigue Sputnik misschien niet echt interessant, maar als fenomeen blijft het een fascinerende voetnoot in de muziekgeschiedenis. Voor wie er meer van wil horen is ook het debuutalbum Flaunt It in zijn geheel te beluisteren.

© 2017 TTZL


Officiële Website: Sigue Sigue Sputnik
Wikipedia EN: Sigue Sigue Sputnik
Wikipedia NL: Sigue Sigue Sputnik


YouTube: Love Missile F1-11 [single version]

YouTube: Love Missile F1-11 [clip]
YouTube: Love Missile F1-11 [playback]
YouTube: Love Missile F1-11 [extended version]
YouTube: Love Missile F1-11 [album version 'Re-Recording Part II']

YouTube: Flaunt It [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten