Zoeken in deze blog

zondag 16 december 2018

#318: ? - Strange Hobby (1996)

"Vanaf het begin was ik van plan geheim te houden wie dit album heeft gemaakt. Ik wilde dat gewoon doen... het was misschien niet slim vanuit een commercieel oogpunt, maar het was leuk." aldus Arjen Anthony Lucassen over het album Strange Hobby dat werd uitgebracht in 1996 met "?" als uitvoerende artiest.

Lucassen was in de jaren tachtig gitarist bij de Nederlandse hardrock bands Bodine en Vengeance.  Daarna wilde hij een soloproject lanceren en na heel wat afwijzingen door andere labels durfde het kleine Nederlandse Transmission Records het aan om Ayreon: The Final Experiment uit te brengen. Het muzikale project vermeldde geen uitvoerende artiest, maar al snel werd Ayreon (eerste een deel van de titel) geadopteerd als naam. Met Actual Fantasy (1996) en vooral het doorbraakalbum Into The Electric Castle (1998) zou Ayreon uitgroeien tot een gevestigde naam in de prog rock/metal scene.

Daarvoor echter bracht Lucassen in 1996 het album Strange Hobby uit, gevuld met covers van voornamelijk jaren zestig nummers die hem muzikaal gevormd hebben. Het knappe van dit album is dat hij de nummers met veel respect behandeld, maar er tegelijkertijd volledig eigen versies ervan maakt. Een paar voorbeelden:

Arnold Layne (Pink Floydorigineel uit 1967)
De eerste tonen van de eerste track van het album laten meteen het grootste verschil horen tussen de originelen en de covers: een veel 'heavier sound'. De nummers krijgen een prog rock injectie met lekkere vette gitaren. Ook is de titel van het album afgeleid uit de songtekst van Arnold Layne.

Norwegian Wood (The Beatles, origineel uit 1965) 
Ongelofelijk hoe een liefelijk liedje hier wordt getransformeerd in een heerlijk zware psychedelische rocker.

I Am A Rock (Simon & Garfunkel, origineel uit 1965)
Luister eerst eens naar het origineel en daarna naar de cover. Met name de manier waarop Lucassen het refrein heeft gedaan vind ik geweldig.

Er staan ook nummers op van iets minder bekende artiesten of waarvan de keuze misschien iets minder voor hand ligt, maar waarvan de covers ook goed gelukt zijn:
(Further Reflections) In The Room Of Percussion (Kaleidoscope, origineel uit 1967) 
Bus Stop (The Hollies, origineel uit 1966)
Flowers In The Rain (The Move, origineel uit 1967)

Onder mijn favorieten op het album zitten onderstaande nummers waarvan ik het origineel al geweldig vind en Lucassen's covers lijken wel hun 'evil twin':
Sloop John B. (The Beach Boys, origineel uit 1966) 
I Want You (Bob Dylan, origineel uit 1966)
Sunny Afternoon (The Kinks, origineel uit 1966)

Het album kwam in 1996 in een gelimiteerde oplage uit en was lange tijd niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is er in 2016 een heruitgave verschenen (hier verkrijgbaar) met daarop vier bonus tracks (waaronder een originele track die een mooie jaren zestig pastiche is: Pretty Girls).

© 2018 TTZL



OfficiĆ«le website: Arjen Anthony Lucassen
Wikipedia EN: Arjen Anthony Lucassen
Wikipedia NL: Arjen Anthony Lucassen 

YouTube: Arnold Layne (Pink Floydorigineel uit 1967)
YouTube: Norwegian Wood (The Beatlesorigineel uit 1965) 
YouTube: I Am A Rock (Simon & Garfunkelorigineel uit 1965)
YouTube: (Further Reflections) In The Room Of Percussion (Kaleidoscopeorigineel uit 1967) 
YouTube: Bus Stop (The Holliesorigineel uit 1966)
YouTube: Flowers In The Rain (The Moveorigineel uit 1967)
YouTube: Sloop John B. (The Beach Boys, origineel uit 1966) 
YouTube: I Want You (Bob Dylanorigineel uit 1966)
YouTube: Sunny Afternoon (The Kinksorigineel uit 1966)
YouTube: Pretty Girls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten