Zoeken in deze blog

zaterdag 22 december 2018

#319: Jungle By Night And The Gaslamp Killer ‎- Brass Sabbath (2013)

Alhoewel de jaarlijkse Record Store Day in april de laatste jaren steeds meer in het teken staat van heruitgaven op vinyl, verschijnt er zo af en toe ook nog wel een onverwacht nieuw pareltje. 

Zo was er in 2013 ineens de single Brass Sabbath waarop de Nederlandse afrobeat band Jungle By Night (zie ook blog #233) samenwerkte met de Californische alternative hip hop producer en DJ The Gaslamp Killer.

Na een eerdere ontmoeting doken ze de studio in en namen twee verrassende covers op. Op de A-kant staat een cover van het Black Sabbath nummer Electric Funeral. Op de instrumentale versie van Jungle By Night en The Gaslamp Killer zijn de zware gitaren vervangen door fanatieke blazers en dat werkt wonderwel goed.

De B-kant is een nummer dat gebaseerd is op een sample die The Gaslamp Killer liet horen aan Jungle By Night. Pas later kwamen ze er achter dat het een sample was van een nummer van de Turkse zangeres Selda Bağcan (meestal kortweg Selda genoemd). Luister naar Aşkın Bir Ateş om een idee te krijgen van haar muziek en luister dan de eigenzinnige interpretatie van deze gelegenheidscombinatie in High Times. Na een minuut of vier lijkt het nummer over, maar komt er ineens nog een coda in de vorm van Ghost Town van The Specials. Ook deze flipzijde is zeer genietbaar.

Een leuk inkijkje bij de opnamen geeft de clip Gaslamp Killer and Jungle by Night collaborate in Amsterdam. Hopelijk volgen er meer van dit soort initiatieven tot verrassende samenwerkingen op komende Record Store Days.

© 2018 TTZL



Officiële website: Jungle By Night / The Gaslamp Killer
Wikipedia NL: Jungle By Night
Wikipedia EN: The Gaslamp Killer

YouTube: Electric Funeral
YouTube: High Times 

YouTube: Electric Funeral [Black Sabbath, 1970]

YouTube: Aşkın Bir Ateş [Selda Bağcan, 1974] 
YouTube: Ghost Town [The Specials, 1981]

YouTube: Gaslamp Killer and Jungle by Night collaborate in Amsterdam [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten