Zoeken in deze blog

zondag 2 december 2018

#316: Highway Chile - Storybook Heroes (1983) / Helloïse - Cosmogony (1985)

De hernieuwde belangstelling voor hard rock en heavy metal begin jaren tachtig ging ook aan Nederland niet onopgemerkt voorbij. Onder invloed van de New Wave Of British Heavy Metal kwam in Nederland een soortgelijke beweging tot stand onder aanvoering van bands als Picture (zie #129), Vandenberg en Highway Chile. Maar er waren heel veel interessante bands zoals Vengeance, Turbo en de Nederlandstalige hard rock van Vandale.

In 1983 verscheen Storybook Heroes van Highway Chile en hierop werd direct aangetoond dat Nederlandse hard rock en heavy metal niet onder hoeft te doen voor Britse en Amerikaanse evenknieën. 

Met opener Fever gaat het album direct goed van start: een lekker bas-intro, een direct meezingbaar refrein en gewoon een goede track. Maar er staan meer goede nummers op: Carol heeft een killer-riff en Jesse James is een lekkere stamper met fijne gitaarsolo's. Endless Trail tenslotte laat horen dat Highway Chile ook met een trager tempo goed uit de voeten kan.

Het label waar het album op uitkwam gaat al snel failliet, maar een geremixte versie van het album komt nog in hetzelfde jaar via een ander label weer op de markt. Het album wordt goed ontvangen, maar door problemen bij de opnamen van het tweede album stappen gitarist Ben Blaauw en drummer Ernst van Ee uit de band en beginnen een nieuwe band: Helloïse.

Op het debuutalbum van Helloïse zijn de nummers complexer dan bij Highway Chile en ook de productie is weer een stap vooruit. Ook meer dan dertig jaar later staan de nummers nog als een huis. De drie nummers die het album openen (CosmogonyBroken Hearts en Run A Mile) laten daarbij horen dat Helloïse met alle soorten tempo's overweg kan. 

For A Moment is wat mij betreft één van de mooiste nummers op het album. Het is erg afwisselend, heeft geweldig gitaarwerk en de zang is sterk. Een ander geweldig nummer is Hard Life. Alle elementen die een goede hard rock maken zitten hierin!

Ook Helloïse is helaas geen lang leven beschoren, na het tweede album Polarity uit 1986 blijft het lang stil rond de groep. Daarna verschenen er toch nog albums in 1998 en 2001 en in 2016 verscheen er ineens een Anthology box van zes CD's met daarop de vier albums en twee CD's met onder andere demo's en een remix van Polarity.

© 2018 TTZL


Officiële website/Facebook: Highway Chile / Helloïse
Muziekencyclopedie: Highway ChileHelloïse

YouTube: Storybook Heroes [Highway Chile; album van gekoppelde videos]
YouTube: Cosmogony [Helloïse; album, CD heruitgave met bonus tracks]

YouTube: Fever [Highway Chile]
YouTube: Carol [Highway Chile]
YouTube: Jesse James [Highway Chile]
YouTube: Endless Trail [Highway Chile]

YouTube: Cosmogony [Helloïse]
YouTube: Broken Hearts [Helloïse] 
YouTube: Run A Mile [Helloïse]
YouTube: For A Moment [Helloïse]
YouTube: Hard Life [Helloïse]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten