Zoeken in deze blog

zaterdag 8 december 2018

#317: Dead Kennedys - In God We Trust, Inc. (1981)

De release van hun debuutalbum Fresh Fruit For Rotting Vegetables (zie blog #117) volgden de Dead Kennedys niet direct op met hun tweede album Plastic Surgery Disasters, maar eerst verscheen de 12" In God We Trust, Inc.

Waar de focus op de albums toch vooral op de songs ligt is deze 12" toch vooral een ongepolijste explosie van woede en geluid. 

De opener Religious Vomit is een één minuut durende aanklacht tegen alle religie (lees de teksten mee op hun website) waarvan het tempo en volume niet vaak meer door de groep geëvenaard zijn. Moral Majority begint een stuk rustiger met een kerkdienst-achtige opening, maar ook hier gaat daarna de gaskraan vol open terwijl de gelijknamige politieke organisatie die in de jaren 70 en 80 in de VS een christelijk-georiënteerde lobby voerde met de grond gelijk wordt gemaakt. De tracks Hyperactive Child, Kepone Factory eDog Bite ronden kant A af.

De echte winnaars staan op kant B, die opent met het ook op single uitgebrachte Nazi Punks Fuck Off. Het is een klassieker geworden in het oeuvre van de groep en kwam ook op vele punk-verzamelalbums terecht. Het nummer gaat over de "nazi punks" die concerten kwamen verstoren door gevechten uit te lokken. De Dead Kennedys betogen dat ze met dat gedrag zichzelf alleen maar in de voet schieten en roepen op het eind van het nummer dan ook: "You’ll be the first to go / Unless you think…".

We've Got A Bigger Problem Now is een prachtige remake van hun eigen single California Über Alles en heeft de track nu een jazz/lounge-intro, een lager tempo en nieuwe teksten. Deze keer gaat het over de op dat moment nieuw aangetreden gouverneur van California, Ronald Reagan (die daarna nog vaker zou figureren in hun werk). 

De 12" wordt afgesloten met een hilarische cover van Rawhide. Het origineel uit 1958 (van Frankie Laine) is natuurlijk een favoriet van rechts America en het is dan leuk om te horen hoe de Dead Kennedys er de draak mee steken.

Zoals gezegd is In God We Trust, Inc. is een heel erg ruwe diamant, maar als je de tijd neemt kun je veel mooie glinsteringen ontdekken. 

© 2015 TTZL



Officiële website: Dead Kennedys
Wikipedia EN: Dead Kennedys
Wikipedia NL: Dead Kennedys

YouTube: In God We Trust, Inc. [album] 

YouTube: Religious Vomit
YouTube: Moral Majority
YouTube: Hyperactive Child
YouTube: Kepone Factory
YouTube: Dog Bite
YouTube: Nazi Punks Fuck Off
YouTube: We've Got A Bigger Problem Now
YouTube: Rawhide

YouTube: California Über Alles
YouTube: Rawhide [Frankie Laine, 1958]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten