Zoeken in deze blog

zondag 14 juli 2019

#348: Roger Taylor - Fun In Space (1981)

Niet Freddie Mercury of gitarist Brian May, maar drummer Roger Taylor was het eerste bandlid van Queen met een solo-album op zijn naam. In 1981 verscheen namelijk Fun In Space dat Taylor had opgenomen in de tussenpozen van de Queen-tours voor de The Game en Flash Gordon albums.

Roger Taylor speelde, arrangeerde, produceerde en zong alle nummers op het album. Dat hoeft geen verbazing te wekken, want ook in Queen is hij altijd meer geweest dan alleen maar de drummer. 

Vanaf de start schreef hij nummers zoals Modern Times Rock 'N' Roll (1973), Tenement Funster (1974), I'm In Love With My Car (1975),
Sheer Heart Attack (1977) en More Of That Jazz (1978).

Ook later bleef hij nummers voor Queen schrijven die ook grote hits opleverden zoals Radio Gaga (1984), A Kind Of Magic (1986), The Invisible Man (1989) en These Are The Days Of Our Lives (1991).

Wat opvalt bij bovenstaande tracks is de verscheidenheid in stijlen. Dat hoor je ook terug op Fun In Space. Zo zijn er lekkere uptempo rockers als No ViolinsGood Times Are Now en Airheads, maar er staan ook ballads op het album. Een stijlvorm die hij bij Queen nog niet had getoond, maar blijkbaar ook beheerst. Luister maar naar Laugh Or Cry en Magic Is Loose.

Andere nummers als Future Management en Interlude In Constantinople zijn een vorm van synthesizerpop en er staat ook een jaren vijftig pastiche op (Let's Get Crazy). De hoogtepunten zijn wat mij betreft de twee wat langere nummers. Het maatschappijkritische My Country 1 & 2 handelt over politiek en oorlog en in het trage, atmosfersiche titelnummer Fun In Space trekt hij nog een keer alle registers open. Een mooie afsluiter.

Het album was in 1981 geen groot succes, ook al doordat de promotie voor het album door de platenmaatschappij minimaal was. Alleen in de UK kwam het in de album top 20, in andere landen verbleef het album hoogstens één of enkele weken in de onderste regionen. De waardering is later wel gekomen en na een geremasterde versie in 1996 verscheen er in 2015 een mooie nieuwe remaster met drie bonustracks op het gespecialiseerde Omnivore Recordings label (die ook zijn tweede album Strange Frontier dezelfde behandeling gaven).

Speciale vermelding verdient tenslotte de hoes. Hier is op de voorkant een omgekeerde situatie gecreëerd van de achterzijde waarop Roger Taylor editie 119 (juli 1980) van het magazine Creepy leest.


© 2019 TTZL


Officiële website: Roger Taylor
Wikipedia EN: Roger Taylor
Wikipedia NL: Roger Taylor

YouTube: No Violins
YouTube: Laugh Or Cry
YouTube: Future Management
YouTube: Let's Get Crazy
YouTube: My Country 1 & 2
YouTube: Good Times Are Now
YouTube: Magic Is Loose
YouTube: Interlude In Constantinople
YouTube: Airheads
YouTube: Fun In Space

YouTube: Modern Times Rock 'N' Roll [Queen, 1973]
YouTube: Tenement Funster [Queen, 1974]
YouTube: I'm In Love With My Car [Queen, 1975]
YouTube: Sheer Heart Attack [Queen, 1977]
YouTube: More Of That Jazz [Queen, 1978]
YouTube: Radio Gaga [Queen, 1984]
YouTube: A Kind Of Magic [Queen, 1986]
YouTube: The Invisible Man [Queen, 1989]
YouTube: These Are The Days Of Our Lives [Queen, 1991]



Geen opmerkingen:

Een reactie posten