Zoeken in deze blog

zondag 21 juli 2019

#349: Klaus Schulze - The Ultimate Edition (2000)

Wat doe je als Klaus Schulze zijnde als je veel meer muziek opneemt dan je platenmaatschappij kan of wil uitbrengen? Dan leg je het op de plank en hoop je later alsnog een geïnteresseerde maatschappij te vinden. 

In een eerder blog (#51) beschreef ik al hoe Klaus Schulze eerst in groepen als Tangerine Dream  en Ash Ra Tempel belangrijk was voordat hij zich in 1971 op een solo-carrière richtte. Tot aan 1992 bracht hij meer dan 40 albums uit, de meeste solo en sommige in samenwerking met andere artiesten. Toch was dit lang niet alles wat hij in die periode had opgenomen en in 1993 durfde het kleine label Musique Intemporelle het aan om de 10CD box Silver Edition uit te brengen met materiaal uit de periode 1972-1993.

Dat het materiaal in deze box niet bestaat uit nummers die niet goed bevonden zijn voor een regulier album blijkt wel uit tracks als Die Schönheit Spur, Arthur Stanley Jefferson, Landpartie en het uit drie 'movements' bestaande, twee-en-een-half-uur durende Picasso Geht Spazieren.

Toen deze box succesvol was durfde Manikin Records het aan om in 1995 de volgende set uit te brengen. Dit was wederom een 10CD box, onder de titel Historic Edition. Ook hierin zitten weer pareltjes als Andromeda Strain, Electric Love- Affair en The Real McCoy. Omdat ook dezez set succesvol was gaf dezelfde maatschappij in 1997 zelfs een 25CD box uit onder de naam Jubilee Edition. Opera Trance, Hitchcock Suite en Linzer Stahlsinfonie zijn slechts enkele van de hoogtepunten van deze box.

Deze drie gelimiteerde boxen waren snel uitverkocht en veel fans hadden ze niet kunnen bemachtigen. Daarom volgde in 2000 The Ultimate Edition, een set met vijf boxen van 10 CD's (de drie 'Editions' plus vijf bonus CD's met daarop onder andere het prachtige Just Another Old-Fashioned Schulze Track). Omdat ook na deze editie nog vraag bleef naar de sets is in 2009 de serie La Vie Electronique gestart waarmee in 3CD sets al het materiaal nog eens werd uitgebracht.

In welke vorm dan ook, voor iedere Klaus Schulze liefhebber is deze gigantische verzameling muziek zeer welkom. 

© 2019 TTZL



Officiële website: Klaus Schulze

Wikipedia EN: Klaus Schulze
Wikipedia NL: Klaus Schulze

YouTube: Die Schönheit Spur
YouTube: Arthur Stanley Jefferson
YouTube: Landpartie 
YouTube: Picasso Geht Spazieren
YouTube: Andromeda Strain
YouTube: Electric Love- Affair 
YouTube: The Real McCoy
YouTube: Opera Trance
YouTube: Hitchcock Suite
YouTube: Linzer Stahlsinfonie
YouTube: Just Another Old-Fashioned Schulze Track

Geen opmerkingen:

Een reactie posten