Zoeken in deze blog

zaterdag 22 augustus 2020

#406: In Tua Nua - Seven Into The Sea (1986)

Voor een land met slechts vijf miljoen inwoners heeft Ierland een indrukwekkend aantal belangrijke artiesten voortgebracht. Zo zijn er traditionele groepen als The Chieftains en The Dubliners, het modernere geluid van Clannad en Enya solo, je had Them en later Van Morrison solo en er was natuurlijk Thin Lizzy

Maar ook later kwamen er zat interessante pop, rock en alternatieve bands uit Ierland zoals The Corrs, The Script, An Emotional Fish, The Divine Comedy, Hothouse Flowers, My Bloody Valentine, That Petrol Emotion, Therapy? en Virgin Prunes.

De jaren tachtig waren met name succesvol voor Ierse bands met hits als I Don't Like Mondays en Banana Republic van The Boomtown Rats, A Girl Called Johnny en The Whole Of The Moon van The Waterboys en een waterval aan hits van U2 waaronder Sunday Bloody Sunday en Pride (In the Name of Love).

In hun slipstream volgden natuurlijk vele Ierse bands die ook hun geluk beproefden. Eén van die bands was In Tua Nua, waarvan de bandnaam een fonetische weergave is van het Iers-Gaelische 'An Tuath Nua', wat 'de nieuwe stam' betekent. 

Na een paar singles (waarvan er één kleine hit werd in Ierland) kregen ze meer succes met het felle, opzwepende Seven Into The Sea. Naast de top tien in Ierland bereikten ze er ook de onderste regionen van de Nederlandse Top 40 mee, wat ze een plek op Pinkpop in 1987 opleverde.

Het nummer start met een heerlijk drums-en-bas-intro en dat heerlijke geluid houdt het hele nummer aan. Na dat intro valt een staccato gitaar in en in de rest van het nummer zorgen fluit en viool voor een Iers gevoel. De soepele en toch krachtige stem van Leslie Dowdall doet de rest, in combinatie met het pakkende refrein en fijn outro (gelukkig geen fade-out). Ballad Of Irish Love op de b-kant is heel anders (lees: rustiger) van sfeer, maar is ook een fijne track met een schurende tekst over disfunctionerend gezinsleven. 

In Tua Nua brak daarna niet écht door en na twee albums (Vaudeville in 1987 en The Long Acre in 1988) was het afgelopen. Er werd nog een derde album opgenomen (When Night Came Down On Sunset), maar dat werd niet meer uitgebracht door de platenmaatschappij. Uiteindelijk is dat album in 2007 voor korte tijd verkrijgbaar geweest op iTunes.

© 2020 TTZL



Officiële website: In Tua Nua
Wikipedia EN: In Tua Nua


YouTube: I Don't Like Mondays [The Boomtown Rats, clip]
YouTube: Banana Republic [The Boomtown Rats, clip]
YouTube: A Girl Called Johnny [The Waterboys, clip]
YouTube: The Whole Of The Moon [The Waterboys, clip]
YouTube: Sunday Bloody Sunday [U2, clip]
YouTube: Pride (In the Name of Love) [U2, clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten