Zoeken in deze blog

zondag 2 augustus 2020

#403: VA - The Akron Compilation (1978)

 
In de jaren zeventig vielen vooral New York en Los Angeles op als plekken in de VS waar de punk en new wave goed gedijden. Toch waren er ook zeker andere plaatsen die muzikaal interessante groepen voortbrachten, maar die liepen veel minder in de gaten. Zeker in Europa viel bijvoorbeeld de muziekscene van Akron, Ohio (en het nabij gelegen Cleveland) niet zo op. Akron werd in die tijd ook wel 'Rubber City' genoemd doordat er vier grote autobandenmerken hun hoofdkantoor in die stad hadden. Vandaar de illustratie op de hoes.

Gelukkig bracht het Engelse platenlabel Stiff Records eind jaren zeventig in Europa de eerste platen uit van Devo (uit Akron) en die band zou samen met Pere Ubu (uit Cleveland) de vaandeldragers worden van de regio. Ongetwijfeld erop geattendeerd door de relatie met Devo, ontwikkelde Stiff Records een interesse voor bands uit Akron/Cleveland en bracht in 1978 een verzamel-elpee uit onder de titel The Akron Compilation.

Op deze LP staan nummers van tien verschillende artiesten uit de regio. Het album opent, na een korte intro, met licht psychedelische rock van Jane Aire & The Belvederes onder de titel When I Was Young (hun tweede bijdrage I'm An Actress is ook prima). Na het vreemde, maar grappige Chinese Circus van Tin Huey volgt de meest traditionele bijdrage: Truckstop Queen van de pas 15-jarige Rachel Sweet. Haar tweede nummer op het album, Tourist Boys, bevalt mij trouwens beter. Met Nova van The Bizarros wordt het allemaal wat ruiger en bij The Waitresses is het allemaal wat experimenteler. Zij zijn vertegenwoordigd met maar liefst drie nummers: The Comb, Slide en de 'hidden bonus track' Clones

De garage rock in Rubber City Rebels van Rubber City Rebels klinkt als Akron's antwoord op de legendarische MC5 uit het nabij gelegen Michigan. Daarnaast staan er drie bands op de plaat waarvan ik niet heb kunnen vinden dat er ander werk van ze is uitgebracht dan de nummers op deze LP: Sniper (Love Is Making Me Bleed), Idiots Convention (Mephistopheles' Passion) en Terraplane (A Beer And A Cigarette). En van Chi-Pig is alleen een single bekend uit die tijd, naast de hoekige, springerige bijdrage Apu-Api (Help Me) op dit album.

Het geluid van krakend vinyl op YouTube is logisch aangezien de compilatie (helaas) nooit op CD is verschenen. Gelukkig heb ik lang geleden een mooie Duitse heruitgave op 'flamed purple vinyl' op de kop kunnen tikken (die beter klinkt dan de versie op YouTube) en die koester ik. Akron is dan misschien wel een voetnoot in de muziekgeschiedenis, maar wel een leuke voetnoot.

© 2020 TTZL


Officiële Facebook: Stiff Records

YouTube: The Akron Compilation [album]

YouTube: Chinese Circus
YouTube: Truckstop Queen
YouTube: Nova
YouTube: The Comb
YouTube: Slide 
YouTube: I'm An Actress   
YouTube: Tourist Boys 
YouTube: Clones

Geen opmerkingen:

Een reactie posten