Zoeken in deze blog

zaterdag 13 februari 2021

#431: Chick Corea (1941-2021)

Deze week overleed Chick Corea op 79-jarige leeftijd. Hij was een Amerikaanse componist, bandleider en toetsenist. Samen met muzikanten als Bill Evans, Keith Jarrett en Herbie Hancock hoort hij bij de belangrijkste jazz-toetsenisten vanaf midden jaren zestig. Hij kreeg 73 Grammy nominaties en won er 27.

Samenwerkingen en het meespelen in bands van anderen is altijd een wezenlijk onderdeel geweest van Corea's manier van werken. Zijn discografie leest dan ook als een staalkaart van de belangrijkste artiesten uit de jazz.

Hij startte begin jaren zestig met het spelen bij muzikanten als Herbie Mann en Stan Getz. Vanaf midden jaren zestig brengt hij platen uit onder zijn eigen naam en vanaf eind jaren zestig gaat hij een aantal jaar bij Miles Davis spelen en staat hij mede aan de wieg van de jazz fusion. 

Zo maakt hij in 1972 het jazz fusion album Return To Forever en daaruit ontstaat de band Return To Forever die heel invloedrijk zal blijken in het genre. Er zijn veel wisselingen qua bandleden, maar de constante factoren in de band zijn Corea en bassist Stanley ClarkeReturn To Forever wordt samen met Weather Report (met Joe ZawinulWayne Shorter en Jaco Pastorius), The Headhunters (met Herbie Hancock) en Mahavishnu Orchestra (met John McLaughlin) nog steeds gezien als één van de belangrijkste groepen van de stroming.

Gek genoeg bezit ik geen platen van Chick Corea onder zijn eigen naam. Wel heb ik een aantal favoriete albums waarop hij meespeelt, zoals In A Silent Way en Bitches Brew van Miles Davis en Children Of Forever van Stan(ley) Clarke. Daarnaast is één van de tracks op het fameuze album Friday Night in San Francisco (van Al Di MeolaJohn McLaughlin & Paco de Lucía) van zijn hand: Short Tales Of The Black Forest

Ik wilde voor dit blog een overzicht maken dat recht zou doen aan Corea's bijdrage aan de muziek, maar bij het voorbereiden zag ik dat The New York Times dat al voor mij had gedaan. Dus klik en geniet van:

<Spotify playlist>

Miles Runs The Voodoo Down [Miles Davis, Bitches Brew, 1970]

Chris [Larry Coryell, Spaces, 1970]

Spain [Return To Forever, Light As A Feather, 1973]

Space Circus (Part I & II) [Return To Forever, Hymn Of The Seventh Galaxy, 1973]

Song To John (Part I & II) [Stanley Clarke, Journey To Love, 1975]

Sorceress [Return To ForeverRomantic Warrior, 1976]

Spanish Fantasy (Part I) [Chick Corea, My Spanish Heart, 1976]

Short Tales Of The Black Forest [Al Di Meola, Land of the Midnight Sun, 1976]

Homecoming [CoreaHancock, An Evening With..., 1978]

Rumble [The Chick Corea Elektric Band, idem, 1986]

Spain (Live) [Bobby McFerrin & Chick Corea, Play, 1992]

Crystal Silence [Chick Corea & Gary Burton, The New Crystal Silence, 2008]


© 2021 TTZL


Officiële website: Chick Corea
Wikipedia EN: Chick Corea
Wikipedia NL: Chick Corea

YouTube: Chris
YouTube: Spain
YouTube: Sorceress
YouTube: Homecoming
YouTube: Rumble
YouTube: Spain (Live)
YouTube: Crystal Silence


Geen opmerkingen:

Een reactie posten