Zoeken in deze blog

zondag 20 juni 2021

#449: John Foxx - The Complete Cathedral Oceans (2010)

Dennis Leigh is een Britse artiest (zanger, muzikant, fotograaf, grafisch ontwerper, schrijver en docent) die bekend is geworden onder de artiestennaam John Foxx. Zijn muzikale carrière start met Tiger Lily, een kort bestaande glam rock band die na een aantal naamswijzigingen Ultravox! (in het begin met uitroepteken) gaat heten. De band neemt in 1977-78 drie albums op voor Island Records, maar ondanks de betrokkenheid van grote namen als Steve Lillywhite, Brian Eno en Conny Plank breken ze niet door en zitten ze in 1979 zonder contract. Daarop besluit Foxx solo te gaan.

Hij tekent een contract bij Virgin Records en heeft in 1980 direct bescheiden succes in de UK met onder andere de single Underpass van het album Metamatic. Het is een geweldig synth-pop album dat ook nu nog niets aan kracht heeft ingeboet en waarvan de reputatie met de jaren alleen maar is gegroeid. Hij maakt daarna nog drie sterke albums die (met heel veel bonustracks) zijn verzameld in een mooie box voor slechts 20 euro!

Het daaropvolgende album is echter van een geheel andere orde. Cathedral Oceans ontstond in 1995 vooral omdat Foxx het zelf wilde horen. Muziek gemaakt met moderne elektronische middelen, waarin alle conventionele ritmiek uit zowel populaire als klassieke muziek is verwijderd, maar waarin de continuïteit tussen heden en verleden centraal staat. Muziek die een kamer kan vullen, die licht en kalm is en waarin je ondergedompeld kunt raken. 

Muziek ook waarin het geluid van koren in een kerk terug te horen is door middel van 'sampling, echo & delay' van zijn eigen stem. Het is architecturale muziek  waarin een kunstig bouwwerk van verstilde klanken, koor-achtige zang en geluiden uit de natuur een harmonieus geheel vormen. Sommigen zullen ervan houden, anderen zal het op de zenuwen werken, maar ik vind het heerlijk om naar te luisteren of bij te lezen. Luister naar Cathedral Oceans en de vervolgen Cathedral Oceans II (uit 2003) en Cathedral Oceans III (uit 2005) en oordeel zelf.

In 2010 kwam de 3CD+DVD box The Complete Cathedral Oceans uit en in 2016 volgde een 5LP versie. Beide waren gelimiteerd en zijn sindsdien alleen  prijzig tweedehand te krijgen. Gelukkig staat The Complete Cathedral Oceans ook op Spotify en dat is natuurlijk prima als je het zachtjes als achtergrondmuziek wilt gebruiken. Als je het volume iets meer opvoert loop je echter al snel tegen de beperkingen van de MP3-kwaliteit aan. Gelukkig is de collectie ook voor een prima prijs in CD-kwaliteit te koop (en te streamen) via Bandcamp.

© 2021 TTZL


Officiële website: Metamatic 
Officiële blog: The Quiet Man
Wikipedia EN: John Foxx

YouTube: Cathedral Oceans [album]
YouTube: Cathedral Oceans II [album]
YouTube: Cathedral Oceans III [album]
Spotify: The Complete Cathedral Oceans [drie albums]

YouTube: Underpass

Geen opmerkingen:

Een reactie posten