Zoeken in deze blog

zaterdag 18 september 2021

#462: The Legendary Stardust Cowboy - Rock-It To Stardom (1984)

Er zijn in de muziekscene excentriekelingen en buitenstaanders, maar er zijn daarnaast ook individuen die zelfs die categorieën ontstijgen. Norman Carl Odam is er daar één van. Geboren in 1947 maakt hij sinds zijn middelbare schooltijd muziek onder het pseudoniem The Legendary Stardust Cowboy. Niet gehinderd door een minimaal talent voor het bespelen van een instrument, harmonieus zingen of zelfs maar met zichzelf in de maat blijven, is het zijn ambitie om een song te schrijven "that would captivate everybody". 

De song die hij maakt heet Paralyzed en hij weet er zelfs een opname van te maken in wat vrije studiotijd. De single verschijnt in eigen beheer in een oplage van 500 stuks en zorgt voor wat regionale bekendheid. Op basis daarvan wordt de single opgepikt door het grote label Mercury Records, komt de single zelfs in de Billboard Top 200 en krijgt hij tv-optredens. Dat hij hier niet echt op zijn plaats is zie je in deze clip uit Rowan & Martin's Laugh-In waarin hij aan het eind zelfs boos wegloopt omdat de Laugh-In cast zijn optreden verstoord. Snel daarna komt er een einde aan zijn '15 minutes of fame' en na een paar singles is ook zijn contract bij Mercury Records ten einde.

The Ledge (zoals hij door zijn fans genoemd wordt) krijgt uiteindelijk in 1984 van Jim Yanaway (een DJ in Las Vegas en fan) de kans om voor zijn nieuwe Amazing Records label een heuse LP op te nemen. Dit wordt Rock-it To Stardom. Hier staan remakes op van single-tracks als Paralyzed-80'sWho's Knocking On My Door?! en I Took A Trip (On A Space Shuttle), maar ook tracks als I Walk A Hot WindRadarShadow Of A Tiger, Brass Rainbow, Dynamite en The Crack Of Dawn om er een paar te noemen. Daarnaast een cover van Fly Me To The Moon en het door Jim Yanaway geschreven Rock-it To Stardom.

In 1984 schafte ik het album Rock-it To Stardom aan, ongetwijfeld naar aanleiding van een recensie in Muziekkrant OOR. Een kleine veertig jaar later weet ik nog steeds niet wat ik van het album vind. Goed? Slecht? Gek? Geniaal? En ik ben niet de enige, want terwijl Paralyzed genoemd is als "Worst Song Issued by a Major Label" zijn er ook vermeldingen in Toby Creswell's boek 1001 Songs: The Great Songs of All Time and the Artists, Stories and Secrets Behind Them en in de Festive Fifty van 1976 van John Peel's radioshow.

Ook David Bowie was een zelfverklaard fan van The Legendary Stardust Cowboy sinds hij eind jaren zestig met zijn werk in aanraking was gekomen. Bowie zat bij Mercury Records in de USA en kreeg daar de drie singles van The Ledge. Daaronder was ook I Took A Trip On A Gemini Spaceship en in 2002 nam Bowie op zijn album Heathen een cover op van dit nummer. In hetzelfde jaar nam The Ledge als antwoord een cover op van Space Oddity.

In ieder geval is het album Rock-it To Stardom van deze pionier van de psychobilly interessant, net als zijn levensverhaal. Je zou er een film van kunnen maken en dat gebeurt dan ook. Regisseur, schrijver en producer Jeff Feuerzeig maakte eerder over een ander buitenbeentje (Daniel Johnston) de mooie, prijswinnende film The Devil And Daniel Johnston (zie ook de trailer op YouTube) en is nu bezig aan een documentaire over The Legendary Stardust Cowboy.

© 2021 TTZL



Geen opmerkingen:

Een reactie posten