Zoeken in deze blog

zaterdag 4 september 2021

#460: Lee "Scratch" Perry (1936-2021)

Deze week kwam het bericht dat reggae-pionier Lee "Scratch" Perry is overleden op 85-jarige leeftijd. De invloed van Perry op de ontwikkeling van reggae kan niet worden overschat. Hij was excentriek qua kleding en gedrag, maar zeker ook qua muzikale innovaties. De productietechnieken die hij heeft bedacht zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling van dub en de kunst van het remixenIn zijn producties was hij een pionier met het gebruik van samples en het gebruik van echo & reverb effecten. En zijn 'vrije associatie vocalen' waren een voorloper van rap. Op Jamaica werd hij in 2012 voor zijn verdiensten onderscheiden met de Order of Distinction.

Het is uitdagend om een duik te nemen in de discografie van Perry omdat deze gefragmenteerd is. Hij heeft platen uitgebracht onder zijn eigen naam Lee "Scratch" Perry, onder de naam van zijn studioband The Upsetters en onder het gecombineerde Lee "Scratch" Perry & The Upsetters. In totaal gaat het  om meer dan zeshonderd singles, EP's en albums. Een goed startpunt zijn de albums Super Ape en Roast Fish, Collie Weed, & Corn Bread.

Nog indrukwekkender is zijn werk als schrijver, arrangeur en producer voor anderen. Hier tikt de teller bijna drieduizend credits aan! Daar zitten reggae-grootheden als Bob Marley, The Congos en Junior Marvin bij, maar ook vele minder bekende artiesten. Een mooi overzicht, waar zowel zijn eigen werk als zijn werk voor anderen op staat, is de 3CD verzamelaar Arkology.

Zijn invloed reikte echter veel verder dan de reggae. Hij was van invloed op en werkte samen met uiteenlopende artiesten als Adrian Sherwood, Beastie Boys en The Clash. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van zijn samenwerkingen met Dieter Meier (van Yello) op het album TechnoMajikal (uit 1997) en een drietal albums (uit 2012 en 2013) met de Britse geluidsmagiërs van The OrbThe Orbserver In The Star HouseThe Orbserver In The Star House In Dub en More Tales From The Orbservatory.

Hieronder heb ik links opgenomen naar de hierboven vermelde albums. Klik erop en geniet (nogmaals) van de geniale gekte van Lee "Scratch" Perry

© 2021 TTZL

Wikipedia NL: Lee "Scratch" Perry

YouTube: Arkology 
Spotify: Super Ape [The Upsetters]
Spotify: Roast Fish, Collie Weed, & Corn Bread [Lee "Scratch" Perry]
Spotify: TechnoMajikal [Lee "Scratch" Perry with Dieter Meier]
Spotify: The Orbserver In The Star House [The Orb feat. Lee "Scratch" Perry]
Spotify: The Orbserver In The Star House In Dub [The Orb feat. Lee "Scratch" Perry]
Spotify: More Tales From The Orbservatory [The Orb feat. Lee "Scratch" Perry]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten