Zoeken in deze blog

zaterdag 12 februari 2022

#483: Horizon 222 - Through The Round Window (1992) / The Three Of Swans (1994)

Er zijn zo van die bands waar je bij toeval het bestaan van ontdekt. Voor mij is Horizon 222 zo'n geval. Midden jaren negentig had ik een abonnement op het Belgische muziekblad Gonzo Circus en daar zat altijd een CD bijgesloten. Eén keer was dat de CD Mind The Gap Volume 2 die was uitgegeven door Staalplaat (waar ik vaak even met Frans over muziek ging kletsen toen ze nog een winkel in Amsterdam hadden) ter gelegenheid van het Mind The Gap festival. 

Op de CD stonden een aantal voor mij bekende (en geliefde) artiesten als O Yuki Conjugate, Rapoon en Zoviet France (zie blog #183) met goede en exclusieve tracks, maar ook het mij onbekende Horizon 222 maakte met Psychedelic Music indruk. De titel van de track is zeer passend, want het prachtig langzaam opbouwende nummer heeft inderdaad een hypnotiserende en psychedelische sfeer. Dit smaakte naar meer!

Toen bleek dat twee leden van Zoviet France ook in Horizon 222 zaten was de aantrekkingskracht voor mij wel verklaard. Het eerste album Through The Round Window (uit 1992) staat vol met prachtige elektronica met ambient, dub en trance invloed
en en dat mondt uit in heerlijke nummers Heart (Heart Of The Sun) en Quelque Minute (Don't Look Back). Het nummer Spirit Level (Lost In Space) springt er voor mij echt uit vanwege de onweerstaanbare synthesizer-riff en het de mooie manier waarop gesproken tekst er overheen wordt gelegd. 

In het jaar daarop verscheen een dubbele 12 inch met twee mixen van Spirit Level en drie nieuw tracks, waaronder het indrukwekkende Prisoner Of The Faith (Con Spiritoso) aarin onder andere samples te horen zijn die gaan over het drama in Jonestown (Guyana), het hoofdkwartier van sekteleider Jim Jones. En in het nummer A Midsummer Night's Dream (Titania Mix) laat de groep horen ook prima uit de voeten te kunnen met verstilde ambient.

In 1994 volgde een tweede album, The Three Of Swans. Dit album kent een mengeling van lange en kortere tracks die soms ook nog in elkaar overlopen. In Liberation (Om Pa Na Da) neemt Horizon 222 wederom de tijd om een sfeer neer te zetten en wordt het nummer element voor element opgebouwd. 
Sommige element komen en verdwijnen om dan later weer op te duiken, sommige zijn vrijwel doorlopend aanwezig. Alles bij elkaar zorgt dat voor een prachtige track. Het album wordt afgesloten door de trits  As You Let Go / The Last Supper (Massacre Mix) / Illuminum (The One True Name). In dit drieluik zit eigenlijk alles. De experimentele kant, de ijle en atmosferische ambient, de dub en de trance. Het maakt The Three Of Swans net zo'n goed album als Through The Round Window.

Hierna volgden nog enige (soms exclusieve) tracks op verzamelalbums zoals het eerder genoemde Psychedelic Music, maar na 1995 was het helaas over. Horizon 222 heeft dan ook een kleine discografie, maar wel één van hoge kwaliteit.

© 2022 TTZL




Geen opmerkingen:

Een reactie posten