Zoeken in deze blog

zondag 6 maart 2022

#486: Edwin Starr - War (1970)

Door de tragedie in Oekraïne moest ik denken aan het album Psychedelic Shack van The Temptations, dat in maart 1970 uitkwam. Hierop stond, naast de gebruikelijke nummers over liefde en vriendschap, een nummer over een afwijkend onderwerp. Net als alle andere nummers gecomponeerd door Motown's top songschrijversduo Norman Whitfield en Barrett Strong, gaat War over de gruwelen van oorlog in het algemeen en is het een anti Vietnamoorlog-verklaring in het bijzonder. 

Het is een sterk nummer met een krachtige boodschap en Motown kreeg dan ook veel verzoeken om het nummer als single uit te brengen. Motown en The Temptations waren echter bang voor de reputatie van de groep vanwege het controversiële onderwerp. 

Co-componist en producer Whitfield was het hier niet mee eens en als compromis mocht hij de studio in om het nummer opnieuw op te nemen met een andere uitvoerende die zich daarvoor vrijwillig had gemeld: Edwin Starr (op dat moment nog een tweede garnituur artiest bij Motown).

Bij de uitvoering van War door Edwin Starr verbleekt de originele versie. Starr was beïnvloed door 'soul shout'-stijl James Brown en Whitfield paste het arrangement daar op aan. De voordacht is intens en kwaad en de elektrische gitaar speelt een veel prominentere rol dan op de versie van The Temptations. Het nummer sloeg direct aan en stond in de VS drie weken op de eerste plaats van de hitlijst.

Op de b-kant van de single stond origineel He Who Picks A Rose (een prima uptempo soulnummer), op heruitgaven kwam Stop The War Now op de b-kant te staan. Dat nummer werd kort na War zelf als single uitgebracht en deed het ook niet onaardig in de hitlijsten, maar voelt toch teveel als een 'War part 2' om een blijvende indruk achter te laten.

War is een klassieker en ook in versies van andere uitvoerenden blijft het nummer indruk maken. Frankie Goes To Hollywood heeft een aantal versies opgenomen waarvan de LP-versie van War toch wel mijn favoriet is. Op zijn album Live/1975-85 brengt Bruce Springsteen ook een indrukwekkende versie van War die het als single tot de top tien van de VS hitlijst schopte.

War is te vinden op het album Involved uit 1971 en daarop staat ook het geweldige, twaalf minuten durende, Ball Of Confusion (That's What The World Is Today). Het hele album is van harte aanbevolen, zeker in de geremasterde versie van Cherry Red met liefst veertien bonus tracks! En kijk dan meteen ook even naar e heruitgave van Soul Master uit 1968 (met zeventien bonus tracks) met de hit Agent Double-O-Soul.

© 2022 TTZL


Official website: Edwin Starr
Wikipedia EN: Edwin Starr
Wikipedia NL: 
Edwin Starr

YouTube: War
YouTube: War [official 1969 video]

YouTube: War [The Temptations, 1970]
YouTube: War [Frankie Goes To Hollywood, 1984]
YouTube: War [Bruce Springsteen, 1986]

Spotify: Soul Master [album]
Spotify: Involved [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten