Zoeken in deze blog

zondag 20 maart 2022

#488: Klang - The Pop Theory (1980) / Dots And Dashes (1982)

"This ain't rock 'n' roll, this is pop music!". Dat wordt geschreeuwd aan het einde van het korte nummer Go! aan het begin van het debuutalbum The Pop Theory (uit 1980) van de Belgische band Klang. Het nummer klinkt namelijk als het intro van een typisch jaren zeventig heavy rock nummer, stopt dan abrupt na de uitspraak, waarna het inderdaad heel poppy Mucho Macho Song start. Een opvallend begin van een album.

Klang werd opgericht door broers Klaus (echte naam Claude Ongenaen Kurt Klang (echte naam Alain Ongena) nadat hun band X-Pulsion splitte. Klaus switcht van drums naar zang, gitaar en keyboards terwijl Kurt bleef bassen. Samen met Denis Rufin op drums en Robert Frankson op gitaar debuteren ze met het leuke Family Life op het verzamelalbum Get Sprouts met allemaal Belgische bands. Het nummer komt ook op hun debuutalbum.

Kort daarna winnen ze in Nederland een talentenjacht van magazine Hitkrant en dat levert de band een platencontract op bij het Nederlandse Backdoor, een sublabel van Phonogram. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de band mij opviel aangezien door mij geliefde bands als The Mo en Picture ook bij dat label zaten.

Op internet worden uiteen lopende invloeden als David Bowie (zie deze blogs) en ska genoemd. Dat klopt, maar daarnaast ik hoor ik overeenkomsten met contemporaine Belgische bands (ondanks dat ze bijna niet in Belpop-overzichten voorkomen door hun Nederlandse platencontract) en Nederlandse bands als Gruppo Sportivo (zie #152) en The Tapes. Je hoort dit onder andere terug in tracks als Nagasaki Sun en Wailing In The Moonlight.

In 1982 volgde het tweede album, Dots And Dashes, en daarop is alles beter: de songs, de arrangementen en de productie (al maakt de YouTube video van matige kwaliteit dat lastig om te horen). Nummers als Sounds of Love, Estrangero, Sword Of Justice en Dots And Dashes deden verlangen naar een derde album dat niet meer zou komen. 

Althans, pas in 2014 was er een comeback met Meanwhile In The Cosy Garage, maar ondanks het zeker niet onaardige album (getuige de trailer) is er daarna geen nieuw materiaal meer verschenen. 

© 2022 TTZL


Wikipedia EN: Klaus Klang
Wikipedia NL: Klang

YouTube: The Pop Theory [album]
YouTube: Dots And Dashes [album]

YouTube: Go!
YouTube: Family Life
YouTube: Nagasaki Sun

Geen opmerkingen:

Een reactie posten