Zoeken in deze blog

zaterdag 18 juni 2022

#501: The Jesus Lizard / Nirvana - Puss / Oh, The Guilt (1993)

Na het grote succes van het album Nevermind was de eerste nieuwe muziek die Nirvana uitbracht een track op een split single met The Jesus Lizard. Op nadrukkelijk verzoek van Kurt Cobain werd de single uitgebracht via het label Touch & Go waar The Jesus Lizard op actief was en niet via DGC, Nirvana's label. Van de single verschenen wereldwijd slechts 200.000 stuks (op 7", 12", cassette single en CD single). 

De single reikte in de UK tot de twaalfde plaats, maar in andere landen werd het geen groot succes. 

Het nummer van The Jesus Lizard is Puss en staat op hun album Liar uit 1992. Ik was niet bekend met de band toen ik in 1993 de single aanschafte en ik werd niet nieuwsgierig naar hun andere werk. Het nummer is vrij rechttoe rechtaan hardcore waar ik niet warm of koud van wordt.

Anders is het bij Oh, The Guilt van Nirvana. Wat een heerlijk smerig, over-de-top nummer is dit. Het is opgenomen tijdens een sessie in de Laundry Room Studio in 1992, waarbij ook Curmudgeon (van de Lithium single) and Return of the Rat (van het eerbetoon Eight Songs For Greg Sage and the Wipers) werden vastgelegd. 

Alle drie de nummers hebben eenzelfde sfeer en zijn te vinden op de posthuum verschenen 3CD/DVD-compilatie With The Lights Out en de daarvan afgeleide Sliver - The Best Of The Box CD. Daarbij moet ik wel opmerken dat de versie op deze compilaties niet precies hetzelfde is als op de single omdat deze een remix (door Adam Kasper) zijn en bijvoorbeeld het geluid van de klikkende aansteker op het origineel mist.

De prachtige hoes ("Old Indian and White Poodle") is van de hand van Malcolm Bucknall, die meerdere hoesontwerpen van The Jesus Lizard voor zijn rekening nam.

© 2022 TTZL


Officiële websites: The Jesus Lizard / Nirvana
Wikipedia EN: The Jesus Lizard / Nirvana
Wikipedia NL: 
The Jesus Lizard / Nirvana

YouTube: Puss [The Jesus Lizard]
Spotify: Puss [The Jesus Lizard]
YouTube: Oh, The Guilt [Nirvana]
Spotify: Oh, The Guilt [Nirvana]

YouTube: Curmudgeon [Nirvana]
Spotify: Curmudgeon [Nirvana]
YouTube: Return Of The Rat [Nirvana]
Spotify: Return Of The Rat [Nirvana]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten