Zoeken in deze blog

zondag 11 september 2022

#513: Kowalski - Schlagende Wetter (1982)

In 1982 verscheen het album Schlagende Wetter van de uit het Duitse Wuppertal afkomstige band Kowalski en dit had een verbluffend gevolg: ondanks de hoge kwaliteit van de plaat gebeurde er namelijk niets. 

De groep was zijn tijd vooruit, het grote publiek was druk met de Neue Deutsche Welle en had geen boodschap aan een plaat vol hoekige, machinale muziek in een stijl die we later industrial zouden gaan noemen. De plaat ging daarom onopgemerkt voorbij en slechts bij een kleine groep, attent gemaakt door een klein deel van de muziekpers, resoneerde het album. Ik hoorde bij die groep en heb het album letterlijk grijs gedraaid.

De opener Der Körper Bin Ich start met een zacht ritme en gierende, vervormde gitaaruithalen (op het album worden geen keyboards gebruikt, alleen kunstig vervormde gitaargeluiden). Na iets meer dan een minuut gaat het nummer echt los en wordt je direct in de wereld van Kowalski gezogen. Het tweede nummer, Stahlmaschinen, doet daar nog een schepje bovenop. Een heerlijke gitaarlick verwelkomt je in het nummer waarna een geweldig machinaal ritme de sfeer bepaalt. Kippenvel, nog steeds.

Ook de rest van kant A kent louter sterke tracks. Komm Hier met opnieuw zo'n hypnotiserend ritme en opvallende staccato zanglijn. En Eine Peinsame Zeit (misschien wel het beste nummer van het album) dat langzame, rustige passages afwisselt met heftige uitbarstingen en kritisch naar de Duitse historie kijkt. En tenslotte het ritmisch complexe Indianer dat gezegend is met heerlijk over-de-top gitaarwerk.

Kant B opent met het uitgesponnen Ultradeterminanten en dat nummer doet niet onder voor de tracks op kant A. Stuwend ritme, pakkende riffs en wederom een sterke zanglijn. Massenhaß is in 1982 uitgebracht als single, waarschijnlijk omdat het toegankelijker is dan de rest en een meezingbaar (meeschreeuwbaar?) refrein heeft. Het relatief korte Zauberer en het langzaam slepende Liliom sluiten het album af en we kunnen dat constateren dat er geen zwak nummer bij zit. 

Een jaar later verscheen nog de single Der Arbeiter, met new wave en funk invloeden, en die is als bonustrack toegevoegd op de CD-versie die uiteindelijk in 1996 verscheen. In 1987 verscheen nog een single en in 2018 een CD met opnamen uit de periode 1987-1995. De band treedt nog steeds met succes op, maar door hun bescheiden bekendheid zal je vergeefs zoeken naar hun muziek op de grote streamingplatforms. Gelukkig hebben we de fysieke muziekdragers nog!

© 2022 TTZL


Officiële website: Kowalski

YouTube: Schlagende Wetter [album]

YouTube: Stahlmaschinen
YouTube: Komm Hier
YouTube: Indianer
YouTube: Massenhaß
YouTube: Zauberer
YouTube: Liliom

YouTube: Der Arbeiter

2 opmerkingen:

  1. Dag TTZL, ik volg je blog al jaren, ook al herhaaldelijk geprobeerd een lovende reactie achter te laten, maar makkelijk gaat dat niet.
    Ga zo door, het wordt gewaardeerd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. (goh, dat reageren ging deze keer erg makkelijk :)

    BeantwoordenVerwijderen