Zoeken in deze blog

zondag 25 september 2022

#515: Muslimgauze - Zealot (2022)

Muslimgauze, de naam waaronder Brit Bryn Jones (1961-1999) muziek maakte, is denk ik (naast Frank Zappa) de enige muzikant waarvan het aantal uitgaven in mijn collectie de 200 overstijgt. Maar anders dan bij Zappa zijn het van Muslimgauze vrijwel allemaal unieke uitgaven, weinig reissues of remasters (al zijn die er wel). De output van Jones was dan ook gigantisch (zie ook blogs #2, #108 en #246), getuige ook het feit dat er 23 jaar na zijn dood nog steeds niet eerder uitgegeven muziek verschijnt. 

Ook deze week verscheen er weer een nieuwe uitgave, genaamd Zealot. Voor de Muslimgauze-connoisseurs geen onbekende term, want al eerder verschenen er uitgaven onder die titel. 

Zo was er in 1994 het dubbelalbum Zealot waarop een heerlijke mix van experimentele midtempo-ambient staat met dub en tribal invloeden. Het album is toen als mail-order only verschenen in een oplage van 575 exemplaren. Op de tweede CD is het geluid soms lichtelijk vervormd, maar dit bederft de luisterervaring geenszins. Toch vroeg Jones om geen herpersing van het album uit te brengen, al kan dit ook zijn omdat hij liever nieuw werk uitbracht. Hierdoor was Zealot al snel een gewild item waarvoor je ook nu nog voor een tweedehandsje al snel tussen de 50 en 80 euro moet neertellen. Gelukkig is het album tegenwoordig ook digitaal verkrijgbaar op Bandcamp.

Twee jaar later verscheen een nieuwe uitgave, wederom onder de titel Zealot, in een oplage van 200 stuks in de Muslimgauze Subscription serie. Verpakt in een transparante hoes zaten twee vellen handgeschept papier met fragmenten van Arabische kranten en een roze 10-inch vinylplaat. Op deze Zealot staan nummers met een wat andere sfeer dan op het gelijknamige dubbelalbum. De lange track op kant A is veel kaler, ruwer en experimenteler en de tracks op kant B zijn dan weer heel percussief, met uitzondering van de noise-uitbarsting in de laatste track.

Ook hierna kwam de term Zealot (zeloot = ijveraar, dweper, fanaticus) nog een aantal keer terug in nummers op verschillende albums: Poona Eunuch (Zealot Mix)Zealot Box en Purdah Zealot, ieder met een heel eigen karakter (onderaan het blog staan ook de links naar de albums).

En dan is er deze week dus weer een uitgave die Zealot heet, in een oplage van 250 stuks. Opnieuw niet eerder uitgebracht werk en ditmaal slechts één track, maar de uitgave is wel bijzonder. Het is namelijk een postcard flexi disc, oftewel een op een platenspeler afspeelbare ansichtkaart. De geluidkwaliteit van flexi-discs is natuurlijk beperkt vanwege het gebruikte materiaal, dus het is fijn dat je bij de aankoop ook via Bandcamp de track in streaming- en download-opties krijgt (in CD kwaliteit).

Deze nog onbekende Zealot-track doet mij qua relaxte, ambient-sfeer denken van Veiled Sisters uit 1993, één van mijn favoriete Muslimgauze-albums. Zowel qua uitvoering als qua muziek een mooie toevoeging aan de catalogus dus.

© 2022 TTZL


Websites: Muslimgauze Messenger (archive) / Arabbox
Facebook: Muslimgauze
Bandcamp: Muslimgauze
Wikipedia EN: Muslimgauze

Bandcamp: Zealot [2022 / postcard flexi]
YouTube: Zealot [2022 / postcard flexi]

YouTube: Zealot / Spotify: Zealot [1994 / dubbelalbum]
YouTube: Zealot [1996, 10-inch]
Spotify: Zealot Box [2009 / Sulaymaniyah / album]
YouTube: Purdah Zealot [2013 / Al Jar Zia Audio / album]
YouTube: Veiled Sisters / Spotify: Veiled Sisters [1993, album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten