Zoeken in deze blog

zaterdag 12 november 2022

#522: Earth And Fire - Memories (2017)

Bij de term progressive rock denk je misschien al snel aan uitvoerenden uit Engeland, Amerika of Duitsland, maar ook uit Nederland komen prima prog-bands als Ayreon, Ekseption, Focus, Kayak en Solution. In dit rijtje hoort ook Earth And Fire thuis, de band van gitarist Chris Koerts die deze week overleed. Hij vormde de kern van die band samen met zijn tweelingbroer Gerard (toetsen/gitaar) en zangeres Jerney Kaagman.

Earth And Fire is een groep met twee gezichten. Aan de ene kant is er de band met 18 hits zoals Seasons (#2), Memories (#1), Maybe Tomorrow, Maybe Tonight (#3), Love Of Life (#2) en Weekend (#1). Aan de andere kant is er de band van de lange prog epics.

Dat begon eigenlijk al voorzichtig op het zelfvernoemde debuut (uit 1970) met Love Quiver. Het nummer ademt late jaren zestig prog rock en heeft mooie vocale gedeelten aan het begin en eind met daartussen een sterk instrumentaal deel.

Op het volgende album (uit 1971) gaat het titelnummer Song Of The Marching Children nog een paar stappen verder. In een zevendelige suite worden alle registers opengetrokken. In een track die afwisselend uptempo of downtempo, atmosferisch of sacraal, bombastisch of pop is, worden we in een kleine twintig minuten meegenomen op een boeiend avontuur.

De titelnummers van de volgende albums (uit 1973, 1975 en 1977) herhalen die formule met Atlantis, To The World Of The Future en Gate To Infinity op succesvolle wijze. Op het album Gate To Infinity worden voor het eerst ook dance- en funk-invloeden verwerkt. 

Toch neemt het succes langzaam af. De LP's en singles halen niet meer de hoge noteringen van weleer. Het gevolg is dat de drummer en de bassist worden vervangen en de pop-invloeden, die altijd al aanwezig waren geweest, veel meer op de voorgrond komen op het volgende album Reality Fills Fantasy (uit 1979). Dit levert groot succes op in de vorm van de nummer één hit Weekend in Nederland, België en Duitsland. 

Die single (voor mij misschien wel het minste nummer van het album) staat symbool voor de pop-richting van alle nummers op dat album. Althans, op één  nummer na, openingstrack People Come, People Go, want dat is weer zo'n heerlijke prog-epic die de redding is van het album.

Titeltrack Andromeda Girl van het volgende album (uit 1981, inmiddels zonder Chris Koerts) vervult eenzelfde soort rol, maar daarna is het wel afgelopen. Op de laatste twee albums van de band (In A State Of Flux uit 1982 en Phoenix uit 1989) staat geen vergelijkbaar nummer meer.

Alle albums van Earth And Fire zijn in 2017 verzameld in de 10CD box Memories, waarin een bonus-CD zit met non-album tracks. De hierboven genoemde prog epics heb ik verzameld in een Spotify Playlist zodat je kunt genieten van ruim 90 minuten heerlijke Dutch Prog Rock!

© 2022 TTZL


Officiële (fan)website: Earth And Fire
Wikipedia EN: Earth And Fire
Wikipedia NL: Earth And Fire

Spotify: Epics [playlist]

YouTube: Love Quiver
YouTube: Atlantis
YouTube: Gate To Infinity 

YouTube: Seasons
YouTube: Memories
YouTube: Love Of Life
YouTube: Weekend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten