Zoeken in deze blog

zondag 6 november 2022

#521: Leftfield Lydon - Open Up (1993)

Na het imploderen van de Sex Pistols (zie blog #62) na vier krankzinnige jaren, startte John Lydon (aka Johnny Rotten) Public Image Ltd (aka PiL) waarmee hij tussen 1978 en 1992 een aantal voortreffelijke albums maakte (zie blog #63; overigens is PiL na een winterslaap van twintig jaar sinds 2012 weer actief). 

Op die PiL-albums is al te horen dat Lydon allerlei stijlen (post-punk, dub, avant-garde, experimenteel) is gaan integreren in zijn muziek. Het hip hop-uitstapje in 1984 als Timezone (zie blog #91) hoefde dan ook niet te verbazen.

Leftfield is een Brits duo (gestart in 1989) dat elektronische muziek (progressive house, dub techo) maakt en in 1993 creëren ze samen met Lydon, in een éénmalige samenwerking als Leftfield Lydon, het nummer Open Up

Over een geweldige track van stuwende, afwisselende en zeer energieke progressive house levert Lydon één van zijn beste vocale prestaties. Zijn satirische, bijtende tekst over zijn nieuwe woonplaats (Hollywood) maakt het helemaal af. Dertig jaar later klinkt Open Up nog steeds even geweldig en relevant.

Op de originele CD-single en 12-inch stonden nog twee andere versies, de Full Vocal Mix en de Dervish Overdrive versie. Het zijn absoluut goede mixen, maar ik prefereer toch de originele versie. Er zijn daarnaast vele andere mixen verschenen, waarvan ik de The Dust Brothers Remix (aka The Chemical Brothers Remix) en de I Hate Pink Floyd Mix het beste vind.

© 2022 TTZL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten