Zoeken in deze blog

zondag 7 mei 2023

#547: Dweezil Zappa - My Mother Is A Space Cadet (1982)

Kinderen die in de voetsporen treden van hun ouders, dat zien we overal. Een kind neemt de zaak van de ouders over of kiest hetzelfde beroep. Ook in de muziek komt het regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan Frank Sinatra en dochter Nancy, John Lennon en zoons Julian en Sean, John Bonham en zoon Jason of Frank Zappa en zoon Dweezil.

Over die laatste wil het natuurlijk hebben. Allereerst, 'Dweezil' is zijn echte naam, al is dat niet altijd zo geweest. Het was wel vanaf zijn geboorte de bedoeling om hem Dweezil te noemen, maar in het ziekenhuis weigerde men de nieuwgeborene onder die naam in te schrijven. Vader Frank, de discussie zat zijnde, ratelde toen snel wat namen van bevriende musici op en die werden allemaal als naam genoteerd, met als eindresultaat Ian Donald Calvin Euclid Zappa

Op zijn vijfde begreep Dweezil dat dit niet zijn echte naam was en op zijn verzoek hebben zijn ouders toen een advocaat in de arm genomen die 'Dweezil' alsnog als zijn wettige naam heeft laten registreren. Dat past ook veel beter bij de namen van oudere zus Moon Unit Zappa (auteur, actrice, zangeres), jongere broer Ahmet Emuukha Rodan Zappa (zanger/muzikant, acteur, beheerder van de Zappa Family Trust) en jongere zus Diva Muffin Zappa (actrice, mode-ondernemer).

De kinderen groeiden op te midden van muziek, maar het is Dweezil op wie dit de meeste greep kreeg. Vanaf een jonge leeftijd is hij gefascineerd door de elektrische gitaar en hij heeft natuurlijk een goede leermeester in zijn vader, maar ook van regelmatige gasten in huize Zappa als Steve Vai en Eddie Van Halen.

In 1984, Dweezil is dan veertien jaar oud, maakt hij zijn opwachting op het  Frank Zappa album Them Or Us waar hij de solo's speelt in Sharleena en Stevie's Spanking. Hij komt op nog een paar albums van zijn vader voor, wordt een veelgevraagd sessiemuzikant, maakt zes solo-albums en creëert twee albums met broer Ahmet onder de groepsnaam Z.

Het meeste succes krijgt Dweezil echter als hij gaat optreden met het repertoire  van zijn vader om de nagedachtenis aan Frank levend te houden. Dat doet hij eerst onder de groepsnaam Zappa Plays Zappa en later onder zijn eigen naam. Vaak wordt de band aangevuld met oudgedienden van zijn vader (zoals Napoleon Murphy Brock) en Zappa fans wereldwijd verwelkomen de mogelijkheid om de muziek nog eens live te kunnen horen (en zijn verbaasd over de geweldige kwaliteit van de uitvoeringen).

Bovenstaande is een hele lange inleiding tot de single waar ik het eigenlijk over wil hebben. Op twaalfjarige leeftijd maakte Dweezil namelijk al zijn debuut met de single My Mother Is A Space Cadet* waarop Eddie Van Halen de intro speelt en de coproductie van heeft gedaan. Steve Vai en zuster Moon hebben het nummer met Dweezil geschreven en de gitaarsolo aan het einde laat de grote belofte horen van Dweezil als gitarist. Leuk om te zien is de Zappa Plays Zappa-uitvoering van het nummer.
helaas staat alleen deze gemankeerde versie op YouTube
 
Op de b-kant staat Crunchy Water, dat Dweezil met Greg Kurstin schreef. Ook dit is een aanstekelijk nummer en knap gemaakt als je de leeftijd van de uitvoerenden in acht neemt (kijk nog even naar de hoesfoto). De debuutsingle is nu misschien een curiosum, maar door de schaduwen die deze vooruitwierp wel erg leuk om af en toe eens terug te horen.

© 2023 TTZL


Official website: Dweezil Zappa
Wikipedia EN: Dweezil Zappa
Wikipedia NL: Dweezil Zappa

YouTube: My Mother Is A Space Cadet
YouTube: Crunchy Water

YouTube: Sharleena [Frank Zappa]
YouTube: Stevie's Spanking [Frank Zappa]
YouTube: Inca Roads [Zappa Plays Zappa feat. Napoleon Murphy Brock]
YouTube: My Mother Is A Space Cadet [Zappa Plays Zappa]
YouTube: House Of Blues 2015 [Zappa Plays Zappa - compleet concert]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten