Zoeken in deze blog

zondag 21 mei 2023

#549: John Giblin (1952 - 2023)

Deze week overleed de Schotse bassist John Giblin, nadat hij al een lange tijd ziek was. Nu zal de naam Giblin misschien niet bij iedereen direct associaties oproepen, maar hij was een gewilde sessiemuzikant. Zo is hij te horen op albums van uiteenlopende artiesten als Jon Anderson, Chris de Burgh, The Everly BrothersFish, Scott Walker en David Sylvian en hij was van 1985 tot 1989 lid van Simple Minds.

Bij mij was Giblin vooral bekend van zijn korte periode in 1979 bij de jazzrock band Brand X (zie blog #440) waarin ook Phil Collins speelde. Hij speelde op het album Product en op nummers als Not Good Enough - See Me!Rhesus Perplexus en het door hem geschreven April is goed te horen wat  een stijl- en talentvol bassist hij was.

Tijdens de sessies voor Product werden veel meer tracks gemaakt dan op het album paste. Dit zorgde ervoor dat, toen de band kort na dat album ophield te bestaan, er toch nog twee albums volgden (Do They Hurt? en Is There Anything About?) met al dat andere materiaal. Zo komt het dat Giblin's naam op drie Brand X albums staat.

Het zijn echter vooral de samenwerkingen van John Giblin met Peter Gabriel en Kate Bush die het meest zullen beklijven. Uit zowel het bericht van Gabriel als het bericht van Bush in reactie op Giblin's dood spreekt veel waardering en liefde. 

Gabriel geeft aan dat Phil Collins hem in contact bracht met Giblin nadat deze met hem speelde in Brand X. Gabriel's favoriete werk van Giblin voor hem staat op zijn derde album en is het nummer No Self Control, waarop ook Collins speelt en Kate Bush achtergrondzang verzorgt. We horen hier Giblin's baspartij zich soepel door de hoekige, staccato drumpatronen van Collins weven en sfeerbepalend zijn voor het nummer. Gabriel en Giblin werkten ook nog samen op de soundtrack voor de film Birdy.

Met Kate Bush had Giblin een heel lange historie. Al in 1980 verrijkte hij  Babooshka en Breathing (van het album Never For Ever) met zijn smaakvolle bastonen. Tot en met de comeback van Kate Bush in 2014 bleven ze samenwerken.

Giblin blijkt trouwens op meer fijne albums uit mijn collectie mee te doen zoals Grace & Danger van John Martyn (luister maar naar Johnny Too Bad), Face Value van Phil Collins (ja, ook op In The Air Tonight is Giblin te horen) en de fabuleuze bas die te horen in Duncan Browne's The Wild Places (van het gelijknamige album) is ook van Giblin.

Het is duidelijk dat met het verscheiden van John Giblin een zeer veelzijdig en getalenteerd bassist én, zoals uit de beschrijvingen blijkt, aimabel mens is heengegaan.

© 2023 TTZL


Discogs page: John Giblin
Wikipedia EN: John Giblin
Wikipedia NL: John Giblin

YouTube: Rhesus Perplexus
YouTube: April
YouTube: No Self Control
YouTube: Babooshka
YouTube: Breathing
YouTube: Johnny Too Bad
YouTube: The Wild Places

Spotify: Brand X - Product [album]
Spotify: Brand X - Do They Hurt? [album]
Spotify: Peter Gabriel - Peter Gabriel [album] (aka 'Melt', aka '3')
Spotify: Phil Collins - Face Value [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten