Zoeken in deze blog

zaterdag 13 januari 2024

#583: Budgie - The MCA Albums 1973-1975 (2016)

Het is 1967 als in Cardiff, Wales de band Hills Contemporary Grass wordt gestart door Burke Shelley (bas/zang), Tony Bourge (gitaar/zang) en Ray Phillips (drums). De naam wordt na een tijdje veranderd in Six Ton Budgie en al snel wordt die naam verkort tot alleen Budgie. Die naam van dat kleine, snelle vogeltje (parkiet) staat namelijk leuk in contrast met de zware, logge muziek die ze maken.

Budgie maakt sinds hun debuutalbum uit 1971 trage, op blues geschoeide rock en mag gezien worden als één van de wegbereiders van de muziek die we tegenwoordig hard rock of heavy metal noemen. In tegenstelling tot muzikale verwante tijdgenoten als Black Sabbath en Led Zeppelin was Budgie echter niet succesvol buiten de UK.

De band bestond nog lange tijd (tot de dood van Shelley in 2022), al was dat met flinke tussenpozen, met alleen Shelley van de originele bezetting. In het eerste deel van hun bestaan (1971-1982) bracht Budgie tien albums uit, waarvan vooral de eerste vijf zeer de moeite waard zijn. Na het debuutalbum Budgie (1971) en Squawk (1972) volgden drie albums die in 2016 werden verzameld in de box The MCA Albums 1973-1975

Het eerste album uit de box is Never Turn Your Back On A Friend (1973) en dat album opent met Breadfan, een nummer dat als voorloper van speed metal wordt gezien. Een heerlijk gierende gitaar opent het nummer, waarna bas en drums invallen. De stem van Shelley doet denken aan die van Geddy Lee van Rush (al kwamen zij drie jaar later dan Budgie met hun debuut, dus eigenlijk is het andersom). 

Een opvallend nummer van dit album is You're The Biggest Thing Since Powdered Milk, want wie begint nou een nummer met een drumsolo van bijna twee minuten? En dan die wat absurde titel, die overigens wel een stramien volgt, want het werd een handelsmerk van de band om met titels te komen als Nude Disintegrating Parachutist WomanHot As A Docker's ArmpitCrash Course In Brain Surgery of Napolean Bona-Part One.

Op In For The Kill! (1974, met nieuwe drummer Pete Boot) staat Crash Course In Brain Surgery en dat nummer stond op de a-kant van hun allereerste single in 1971 maar kwam niet voor op hun debuutalbum uit hetzelfde jaar. Voor In For The Kill! werd het nummer opnieuw opgenomen en eerlijk is eerlijk, die klinkt beter dan de single versie. Een ander topnummer van dit album is voor mij Hammer And Tongs. Een intrigerend, dreigend intro en na ongeveer een minuut barst een heerlijk trage en zware nummer los dat kan wedijveren met het beste van Sabbath en Zeppelin

Budgie opent hun albums bijna iedere keer met een geweldige track en Bandolier (1975, met nieuwe drummer Steve Williams) is daarop geen uitzondering. Breaking All The House Rules stampt lekker stevig door en heeft heerlijke riffs en breaks. Er staan verder prima songs op dit album, met I Can't See My Feelings voor mij als beste track, al was het alleen maar door die fantastische baspartij.

In 1987 kwam de band enigszins in de schijnwerpers te staan toen Metallica op The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited een cover van Crash Course in Brain Surgery brachten. Een jaar later kwam een cover van Breadfan op de b-kant van een single (en in 1998 op Garage Inc.). Dat zorgde in ieder geval onder Metallica-fans voor wat aandacht voor Budgie. Daarnaast hielpen de ontvangen royalties een financiële crisis van drummer Ray Phillips af te wenden.

Opvallend genoeg staan de eerste twee albums van Budgie (en wat latere albums) wel op de bekende streamingplatforms, maar de drie albums uit deze box niet. Gelukkig kost dit boxje maar zo'n vijftien euro en dat is natuurlijk helemaal niets voor een drie prachtalbums en een boekje met veel informatie. 

© 2024 TTZL

Officiële website: Budgie
Wikipedia NL: Budgie
Wikipedia EN: Budgie


YouTube: Crash Course in Brain Surgery [single versie, 1971]
YouTube: Crash Course in Brain Surgery [Metallica]
YouTube: Breadfan [Metallica]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten