Zoeken in deze blog

zondag 7 januari 2024

#582: Adamski - Killer (1990) / Killer (Remix) (1990)

In 1978 leek het de 11-jarige Adam Paul Tinley wel een goed idee om zijn nummers Baby Blues + Baby Sitters, die hij met zijn 5-jarige broer Dominic had opgenomen als Stupid Babies, in te sturen naar platenmaatschappij Fast Product. Die brachten het vervolgens uit op een dubbele 7-inch verzamelsingle getiteld Earcom 3.

BBC Radio 1 DJ John Peel zag de lol ervan in en ging het nummer Baby Sitters draaien. Dat zorgde ervoor dat er stukjes verschenen over Stupid Babies in bladen als Smash Hits en Melody Maker.

Ongeveer tien jaar later maakte Tinley een single met een andere band, Diskord Datkord. Dat was een cover van het nummer Identity van de Britse band X-Ray Spex (hun origineel is ook prima) en ook die plaat werd opgepikt door Peel en werd zelfs 'Single Of The Week' in NME.

Dit alles zou een opmaat blijken te zijn voor een carrière van Tinley onder de naam Adamski. Hij maakte al snel naam in de rave scene als DJ en speelde daarbij ook zijn eigen muziek. Het live-album Liveanddirect uit 1989 is daar het resultaat van.

Bij zijn optredens maakte Adamski ook gebruik van MC's en één daarvan was de toen nog onbekende Seal. Samen schreven ze de track Killer en Seal verzorgt ook de vocalen. Het nummer werd in 1990 een groot succes in vele landen, kwam in Nederland tot de tweede plaats van Top 40 en katapulteerde de carrières van Adamski en vooral die van Seal.

Het is dan ook een onweerstaanbaar nummer. Het heeft een heel lekker stuwend ritme, pompende baslijn en zit vol met lekkere riffs. Daaroverheen klinkt het soulvolle stemgeluid van Seal en dat maakt de track helemaal af. In hetzelfde jaar verscheen ook een remix en alhoewel ik daar normaal niet zo'n fan van ben  vind ik deze wel goed gedaan.

Een jaar later nam Seal een eigen verie van het nummer op voor zijn debuutalbum en ook die versie van Killer is echt goed. De elektronische bas is hier nog wat vetter en het tempo ligt net ietsje lager. Een andere versie die heel bekend is geworden is van George Michael. Twee nummers van zijn Five Live EP werden in een gecombineerde versie uitgebracht als de single Killer / Papa Was A Rolling Stone en dat pakte heel goed uit. Deze versie stond ook dit jaar weer in de Top 2000.

Door de jaren heen is het originele nummer populair gebleven en wordt het veel gebruikt in tv-series, video games en reclames. Ook zijn er meerdere covers gemaakt, maar dat die niet allemaal even goed uitpakken kun je horen op de versie van Killer door de Duitse DJ en producer ATB. Als je het origineel niet kent zou je denken dat het maar een erg doorsnee trance nummer is. Hier hoor je goed wat een verschil een goed arrangement en puike uitvoering kunnen maken. 

© 2024 TTZL

Officiële website: Adamski / Seal
Wikipedia NL: Adamski / Seal
Wikipedia EN: Adamski / Seal

YouTube: Killer
YouTube: Killer (Remix)

YouTube: Baby Blues + Baby Sitters [Stupid Babies]
YouTube: Identity [Diskord Datkord]
YouTube: Identity [X-Ray Spex]
YouTube: Liveanddirect [Adamski]
YouTube: Killer [Seal]
YouTube: Killer / Papa Was A Rolling Stone [George Michael]
YouTube: Killer [ATB]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten