Zoeken in deze blog

zaterdag 3 februari 2024

#586: [Produced by Roger Payne] - Songs Of The Humpback Whale (1970)

Weinig albums hebben zoveel invloed gehad als Songs Of The Humpback Whale uit 1970. Het werd niet alleen de meest verkochte plaat met natuuropnamen, maar was ook heel belangrijk voor de totstandkoming van het eerste voorstel voor een moratorium op de walvisjacht in 1972 (U.N. Conference on the Human Environment, Stockholm).

Dat voorstel werd niet aangenomen, maar leidde uiteindelijk wel tot een wereldwijd moratorium op commerciële walvisjacht in 1982 (ingaand per 1985/86).

De ontstaansgeschiedenis van het album start als Roger Payne, actief in de bioakoestiek, attent gemaakt wordt op opnamen die Frank Watlington had gemaakt. Dat was een technicus bij de Amerikaanse marine die voor de kust van Bermuda opnamen maakte met onderwatermicrofoons. Die opnamen waren bedoeld om Russische onderzeeërs te detecteren, maar hij ving ook "angstaanjagende, kreunende en jammerende geluiden" op. Die geluiden bleken gemaakt te worden door walvissen.

Payne vroeg om de opnamen en hoorde dat de liederen van de walvissen soms wel dertig minuten lang waren. Ook ontdekte hij ritmische melodieën en thematische patronen in de liederen, vergelijkbaar met complexe muziekstukken die door mensen worden gemaakt.

Daaropvolgend onderzoek door Payne en zijn vrouw Katy legde bloot dat alle mannelijke walvissen in een bepaalde oceaan hetzelfde lied zingen en dat die liederen subtiel veranderen van jaar tot jaar. Ook viel op dat sommige gedeelten 'rijmen', met sleutelgeluiden die na intervallen terugkeren. 

In 1970 bracht Payne het album Songs Of The Humpback Whale uit en dat werd een groot succes. Op kant A horen we achtereenvolgens een Solo Whale (en kort Slowed-Down Solo Whale)Tower Whales en Distant Whale. Het mooiste staat op kant B, Three Whale Trip, met interactie tussen de walvissen.

Zoals eerder aangehaald zijn niet de verkoopcijfers van dit het album het belangrijkste. Het gaat vooral om de bewustwording waartoe het heeft geleid. Dat deze dieren in staat zijn tot dit soort complexe gezangen en dat het uitsterven ervan rampzalig zou zijn. Op het moment van verschijnen van het album werden nog 100.000 walvissen per jaar gedood. Twaalf jaar later kwam er dus een wereldwijd moratorium. Payne overleed vorig jaar op 88-jarige leeftijd in de wetenschap dat zijn album in 2010 was opgenomen in de National Recording Registry van de VS als een van de belangrijkste opnames die "cultureel, historisch of esthetisch belangrijk zijn en/of het leven in de Verenigde Staten informeren of weerspiegelen".

De opnamen zijn ook door anderen gebruikt. Zo zijn de walvissen bijvoorbeeld te horen in Farewell To Tarwathie van Judy CollinsMoving van Kate Bush en in And God Created Great Whales, Op. 229, No. 1 van Alan Hovhaness. Maar de geluiden zijn ook gebruikt in de film Star Trek IV: The Voyage Home in de scene Humpback Whales

De liederen van de walvissen werden daarnaast opgenomen op de Voyager Golden Record (die de diversiteit in geluiden en beelden op aarde moet weergeven aan eventuele buitenaardse leefvormen) die aan boord is van de onbemande ruimtesonde Voyager 1 welke in 1977 werd gelanceerd om de buitenste planeten van het zonnestelsel te bestuderen.

© 2024 TTZL


Wikipedia EN:
 Roger Payne

YouTube: Songs Of The Humpback Whale [album]
Spotify: Songs Of The Humpback Whale [album]

YouTube: Solo Whale
YouTube: Tower Whales
YouTube: Distant Whale

YouTube: Farewell To Tarwathie [Judy Collins]
YouTube: Moving [Kate Bush]
YouTube: Humpback Whales [Star Trek IV: The Voyage Home]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten