Zoeken in deze blog

zaterdag 10 februari 2024

#587: discovered by Gruppo Sportivo - Topless 16 (2004)

Ooit gehoord van bands als Rock-A-TronicsThe AndThe Nearly DidWhite Bastard Sugar of Jerry O. & The Monomen? Nee? Hun nummers staan allemaal op het verzamelalbum Topless 16

Gruppo Sportivo-voorman Hans Vandenburg ontdekte als schooljongetje (dat moet ergens begin jaren vijftig geweest zijn) de hoes van dit album bij een platenzaakje, maar helaas was het vinyl onvindbaar. Hij mocht de hoes gratis meenemen en zocht lang naar de plaat, maar heeft deze helaas niet kunnen vinden. En toen heeft Hans met Gruppo Sportivo, op basis van
de groepsnamen, titels en hoesteksten, nummers geschreven en opgenomen die laten horen hoe zij denken dat de originelen geklonken kunnen hebben. Vandaar ook dat de grote gele sticker met 'discover by Gruppo Sportivo' op de hoes is geplakt.

Althans, dat is het verhaal op de binnenhoes. Onzin natuurlijk, maar een leuk gegeven dat met passie is uitgewerkt. Aan ieder detail is aandacht besteed. De artiestennamen, de songtitels, de biografieën aan de binnenzijde van de klaphoes, ze zijn allemaal even inventief als hilarisch. En ze getuigen van een diepgravende kennis en liefde voor de popmuziek:

Rock-A-Tronics - Superman Is Back!
Earth The X Planet - In The Land Of Milk & Honey
Red, Rose & Mary - 1 + 1 = 2
The B Lobsters - Cool Label
Don't Trust Machines - Come And See Me
The And - I Worry Every Day
Côte D'Azur - Une Peu Dommage
The Twiki's - BdBdBd
Earl Budweiser - Everybody Happy
Jay Jay Jr. - Your Words Are Free
The Nearly Did - My Uncle Ben's Picture Book
White Bastard Sugar - Ray Of Light
Big Deal - Told You So
Jerry O. & The Monomen - Non Stop Girl
The Kookles - Glad We Missed It
Magnetron - Born On My Birthday

Er zitten geen zwakke broeders tussen de nummers, maar ik wil er toch een paar uitlichten. Zo heeft opener Superman Is Back! heeft hele lekkere hooks en een sterk refrein. Cool Label kent dan weer een heerlijk intro, mooie break en sterke zang van Lies Schilp en Inge Bonthond. Het nummer gaat over een fan die geen aandacht krijgt van haar idool en dat dreigt slecht af te lopen (de tekstregel "It's a cool label signing you" vind ik geweldig, daar zit zoveel in!). 

Ook leuk is de Steppenwolf-referentie in I Worry Every Day: "I wasn't born to be wild now baby, I worry every day" (een prototypische tekstgrap voor Vandenburg, zie ook blog #152). Direct daarna volgt Un Peu Dommage en zelfs met mijn beperkte kennis van de Franse taal is dit goed te volgen. 

De reeks sterke nummers vervolgt direct daarop met BdBdBd. De titel en de groepsnaam van het 'origineel' (The Twiki's) verwijzen natuurlijk naar de avonturen van Buck Rogers (de robot in de TV-serie heet Twiki). Jammer genoeg is dit wel een foutje in de chronologie. De strip verscheen namelijk sinds 1929 (en daar kon dus naar verwezen worden op een verzamelalbum uit de jaren vijftig), maar het karakter Twiki verscheen pas in de TV-series van 1979-1981. Maar ach, een kniesoor die daarop let.

Leuk is ook Everybody Happy waarin de draak wordt gestoken met rock clichés en het nummer bevat de mooie regels "I do my best to avoid it, I bought some albums of The Fall, Tried to make up original lines, Which didn't help at all". Tenslotte verdient Ray Of Light het om in het zonnetje gezet te worden, want deze perfecte popsong had gewoon een grote hit moeten zijn. Eén van de beste nummers ooit van Gruppo Sportivo, als je het mij vraagt. 

Topless 16 is een sterk Gruppo Sportivo album waar een leuk verhaal omheen gebouwd is. Zoals altijd verdient het aanbeveling om goed naar te teksten te luisteren, want dat verhoogt de amusementswaarde aanzienlijk!

© 2024 TTZL


Officiële website: Gruppo Sportivo
Wikipedia EN: Gruppo Sportivo
Wikipedia NL: Gruppo Sportivo

YouTube: Topless 16 [album]
Spotify: Topless 16 [album]

YouTube: 
Superman Is Back!
YouTube: 
Cool Label
YouTube: 
I Worry Every Day
YouTube: 
Un Peu Dommage
YouTube: 
BdBdBd
YouTube: 
Everybody Happy
YouTube: 
Ray Of Light

1 opmerking:

  1. stuurdanjeantwoordnaar@gmail.com24 februari, 2024 15:34

    wie is de schrijver dezes? ik heb nieuws over het opduiken van het originele album!

    BeantwoordenVerwijderen