Zoeken in deze blog

zaterdag 20 april 2024

#597: Harry Thumann - Underwater (1979)

In augustus 1980 kwam een instrumentaal nummer de Top 40 binnen op nummer 35, steeg vervolgens door naar nummer 12 en stond in totaal acht weken in de lijst. De uitvoerende artiest was Harald Thumann, een Duitse musicus, technicus, mixer, producer en eigenaar van de Country Lane Studios in München. Als artiestennaam koos hij Harry Thumann.

Het nummer Underwater start met een motiefje dat het hele nummer door aanwezig blijft en vervolgens valt er een pompende baslijn in. Daarna volgen elektronische drums en toetsen en in de rest van het ruim zes minuten durende nummer komt alles voorbij wat je maar kunt bedenken: strijkers en blazers (soms echt en soms uit de synthesizer), riffs, breaks, een vocoder en tegen het einde nog een scheurende gitaar. 

Je zou denken dat zoiets een rommeltje oplevert, maar het filmisch aandoende nummer wordt bijeen gehouden door het typische eind jaren zeventig, begin jaren tachtig Hi-NRG geluid. Dat kennen we natuurlijk van de pioneer van het genre, Giorgio Moroder. Zijn Chase (voor de Oscar-winnende soundtrack van Midnight Express) en Donna Summer-productie I Feel Love zijn voor het genre richtinggevend geweest.

Ik weet niet precies waarom, maar ik heb altijd een zwak gehouden voor Underwater. Dat gaat minder op voor de b-kant van de 12-inch: You Turn Me On. Muzikaal is het nog wel prima, het nummer heeft een beetje een jazz/soul/funk gevoel, maar het probleem is dat Thumann hier gaat zingen en dat is niet zijn grootste kwaliteit. Op zijn debuutalbum American Express, waar beide nummers vanaf komen, zingt hij ook op de andere drie nummers en het resultaat is daar vergelijkbaar.

Thumann maakte als artiest slechts twee albums en bleef tot aan zijn voortijdige dood op 49-jarige leeftijd vooral actief op de achtergrond in de muziekbusiness. Zeven jaar na zijn dood werd Underwater onderdeel van van de soundtrack van de videogame Grand Theft Auto IV en kreeg het weer flinke bekendheid.

© 2024 TTZL

Discogs: Harry Thumann
Wikipedia EN: Harry Thumann
Wikipedia DE: Harry Thumann

YouTube: Underwater

YouTube: You Turn Me On

Spotify: Underwater
Spotify: You Turn Me On

Spotify: American Express [album]

YouTube: Chase [Giorgio Moroder]
YouTube: I Feel Love [Donna Summer]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten