Zoeken in deze blog

zaterdag 27 april 2024

#598: Calexico - The Black Light (1998)

Rond de eeuwwisseling luisterde ik vaak naar het radioprogramma De Avonden van de VPRO. De donderdag was favoriet, want dan werden er eigen live-opnamen uitgezonden. Op die manier kwam ik in januari 1999 in aanraking met de muziek van Calexico, zoals gespeeld op het Crossing Border festival en in de VPRO-studio aan het einde van 1998.

Deze band komt uit Tuscon, Arizona en draait om Joey Burns (zang, gitaar, multi-instrumentalist) en John Convertino (drums), twee voormalige leden van Giant Sand (de band van voorman Howe Gelb). 

De groep is vernoemd naar het plaatsje Calexico op de Amerikaans-Mexicaanse grens. Die naam is een porte-manteauwoord van 'California' en 'Mexico' en natuurlijk ligt dan aan de Mexicaanse kant van de grens de plaats Mexicali.

The Black Light is hun tweede album, al werd hun eerste (Spoke, 1996) eerst uitgebracht onder de groepsnaam Spoke. Er staan zeventien tracks op het album en een aardig deel daarvan is instrumentaal. Dat zijn niet zomaar tussendoortjes, want het album opent zelfs met twee nummers zonder woorden: Gypsy's Curse en Fake Fur. Kom daar nu nog maar eens om!

De muziek is een amalgaan van Amerikaanse muziek en daarom is Americana wel een passende term. Toch is zelfs dat nog beperkt voor muziek waar ook sporen van indie rock en alternative country in te vinden zijn, naast Midden- en Zuid-Amerikaanse invloeden, de Mexicaanse voorop. Dat komt het beste naar voren in Minas De Cobra (For Better Metal), Chach en afsluiter Frontera.

Burns heeft een aangename, wat lijzige manier van zingen. We horen dat op dit album voor het eerst in The Ride (Pt II). Een nummer met een lekker galopperend ritme, een zingende gitaar en een lekkere laid-back break.

Hoogtepunten van het album zijn voor mij Sideshow (met invloeden uit de vooroorlogse Europese muziek en een mooie accordeon), titeltrack The Black Light (met een prominente bas en een half gesproken tekst), Stray (waarop Burns' voordracht klinkt als Lou Reed) en het prachtige, gedragen Bloodflow.

Ik heb inmiddels meer dan een handvol aan albums van Calexico, maar nog altijd keer is graag terug naar The Black Light. Dit album verveelt nooit.

© 2024 TTZL


Officiële website: Calexico
Wikipedia EN: Calexico
Wikipedia NL: Calexico

YouTube: The Black Light [album]
Spotify: The Black Light [album]

YouTube: 
Gypsy's Curse
YouTube: Fake Fur
YouTube: The Black Light
YouTube: Sideshow
YouTube: Chach
YouTube: Stray
YouTube: Bloodflow
YouTube: 
Frontera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten