Zoeken in deze blog

zondag 4 juli 2021

#451: Claw Boys Claw - Hitkillers (1988)

Claw Boys Claw (CBC) werd in 1983 opgericht door Allard Jolles met bandleden Peter te Bos, John Cameron en Bobbie Rossini. Jolles verliet de band alweer in 1985 om zich te richten op zijn andere band L'Attentat en Rossini verliet de band in 1989. Te Bos en Cameron zetten sindsdien CBC voort met af en toe wisselende bandleden.

Het debuutalbum Shocking Shades Of Claw Boys Claw werd in 1984 uitgebracht, is in drie uur opgenomen (!) en betaald met de 500 gulden die gewonnen werd bij een talentenjacht. De singles So Mean en Indian Wallpaper zorgden voor enige aandacht en in 1986 volgde een doorbraak naar een groter publiek. Dit resulteerde in een optreden op Pinkpop van dat jaar en ze verzorgden als The Hipcats het voorprogramma bij Nick Cave & The Bad Seeds. Een registratie van dat optreden met (bijna) alleen maar covers staat overigens als bonus op de CD-versie van de single Dracula.

Het vierde CBC album Hitkillers, dat uitkwam in 1988, is een nogal speciaal album. Het is gevuld met tien covers van Nederpopklassiekers die een CBC-behandeling krijgen. Sommige songs krijgen weliswaar een garage rock geluid, maar blijven  toch redelijk dicht bij het origineel, zoals Let Your Hair Hang DownDracula, Appleknockers FlophouseBack Home, Down Man en Russian Spy And I. Hieronder links naar de originelen om te vergelijken:

Dracula [ZZ & De Maskers]
Appleknockers Flophouse [Cuby + Blizzards]
Back Home [Golden Earring]
Down Man [Brainbox]
Russian Spy And I [The Hunters]

Andere nummers krijgen een wat grotere 'makeover' en worden echte CBC tracks. Zo is het gitaargeluid op Ruby Is The One veel harder en schurender dan op het origineel van Earth & Fire. Mississippi is zelfs nagenoeg onherkenbaar in een versie die meer aan Tom Waits of Nick Cave doet denken dan aan Pussycat. Iets soortgelijks gebeurt met In The Dutch Mountains van The Nits dat een lekkere rauwe rand heeft gekregen. De grootste verrassing is echter Ramona dat in de CBC-versie meer gemeen heeft met de Ramones dan met The Blue Diamonds
Hieronder weer links naar de originelen als vergelijkingsmateriaal: 

Ruby Is The One [Earth & Fire]
Mississippi [Pussycat]
Ramona [The Blue Diamonds]

Een cover-album is meestal een tussendoortje voor een artiest, maar wát een lekker tussendoortje is dit dan. Overigens was het concept niet nieuw voor CBC, want al op hun debuutalbum stond een cover van Venus en die wijkt ook behoorlijk van het origineel van Shocking Blue.

In 1992 scoorde CBC hun enige Top 40 hit met Rosie, één van de mooiste Nederlandse rockballads ooit. Vanaf eind jaren negentig werd het stil rond CBC, maar sinds 2007 wordt er weer opgetreden en verschenen er ook weer nieuwe platen.

NB De CD-versie van Hitkillers heeft als voordeel dat ook het album The Beast Of Claw Boys Claw erop staat (een voor de Duitse markt gemaakt verzamelalbum met opnieuw opgenomen CBC-klassiekers).

© 2021 TTZL


Officiële website: Claw Boys Claw
Wikipedia NL: Claw Boys Claw
Wikipedia EN: 
Claw Boys Claw

YouTube: Hitkillers [album playlist]
Spotify: Hitkillers [album]
YouTube: [the originals of] Hitkillers [album playlist]

YouTube: Mississippi
YouTube: Dracula
YouTube: Back Home
YouTube: Ramona
YouTube: Down Man

YouTube: Ruby Is The One [Earth & Fire]
YouTube: Let Your Hair Hang Down [Catapult]
YouTube: Mississippi [Pussycat]
YouTube: In The Dutch Mountains [The Nits] 
YouTube: Dracula [ZZ & De Maskers]
YouTube: Appleknockers Flophouse [Cuby + Blizzards]
YouTube: Back Home [Golden Earring]
YouTube: Ramona [The Blue Diamonds]
YouTube: Down Man [Brainbox]
YouTube: Russian Spy And I [The Hunters]

YouTube: So Mean
YouTube: Rosie
YouTube: Venus
YouTube: Venus [Shocking Blue]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten