Zoeken in deze blog

maandag 26 juli 2021

#454: E-Saggila - Corporate Cross (2020)

Rita Mikhael wordt geboren in Irak, maar groeit ten tijde van de Golfoorlog op in Toronto, Canada. Ze maakt muziek onder haar alias E-Saggila. Die naam komt van de tempel Esagila, gewijd aan Marduk in het oude Babylon

Mikhael begon met het maken van cassettes met noise en power electronics onder namen als RMHadeel J en Rotera B.A.G., onder andere op het label Summer Isle, dat ze mee oprichtte. 

Haar belangrijkste alias is echter E-Saggila, waaronder ze nu zo'n vijftien albums en EP's heeft gemaakt, die bijna uitsluitend op vinyl, cassettes of als download zijn verschenen. Het meest recente album is Corporate Cross uit 2020 op het Hospital Productions label van Dominick Fernow (van onder andere Vatican Shadow).

De eerste twintig seconden van albumopener Redcloud zijn een kakafonisch geheel waarna er ineens veel meer structuur te ontwaren valt. Na een minuut of twee komt het nummer langzaamaan in een rustiger fase zonder de scherpe randjes te verliezen. Replica heeft een soortgelijke opbouw, maar in 9 Digest komen er ineens meer ritmische elementen en repeterende loopjes om de hoek kijken. Het nummer eindigt haast verstild.

Mouth In Reach is daarna een prachtige mix van de voorgaande drie nummers en doet mij denken aan de soundtracks van TV series als Stranger Things en Dark. De nummers die volgen (Cellygrin, For The Butterfly, Slowland) houden dat filmische gevoel vast in een amalgaan van experimentele elektronische muziek, ambient, drum & bass, techno, noise, industrial en andere invloeden. Het titelnummer Corporate Cross is dan weer heel atmosferisch van karakter en voor mij echt het topstuk van het album, waarna Mantis Print het album in stijl afsluit.

De muziek van E-Saggila is geen lichte kost, maar op een aparte manier toch  wel enigszins toegankelijk. Corporate Cross is een album dat bij iedere draaibeurt meer lijkt prijs te geven en nog interessanter te worden. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar de vorige albums en EP's.


© 2021 TTZL

Discogs: E-Saggila
Bandcamp: E-Saggila
Allmusic: E-Saggila


YouTube: Corporate Cross [album]
Spotify: Corporate Cross [album]

YouTube: Redcloud
YouTube: Replica
YouTube: 9 Digest
YouTube: Mouth In Reach
YouTube: Cellygrin
YouTube: Slowland
YouTube: Corporate Cross
YouTube: Mantis Print

YouTube: Stranger Things [album] [Kyle Dixon & Michael Stein]
YouTube: Dark [album] [Ben Frost]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten