Zoeken in deze blog

dinsdag 10 augustus 2021

#456: Various - RSO Prime Cuts (1975)

Robert Stigwood was een Brits/Australische muziek-ondernemer, filmproducer en -impresario. Hij was manager van onder andere Cream en Bee Gees en produceerde theater- (HairJesus Christ Superstar) en filmsuccessen (Saturday Night Fever, Grease). 

Hij had op een gegeven moment zijn eigen platenmaatschappij, RSO Records, waarop de albums en soundtracks van zijn artiesten en producties verschenen. Doordat hij ook de rechten hierop bezat werd hij een magnaat in de muziekwereld. Zijn naam werd zo bekend dat Gruppo Sportivo zelfs aan hem refereerde in hun cynische hit Disco Really Made It:

A certain Stigwood told me
"You're very good, You're gonna be a star down here in Hollywood"

Toch draaide RSO Records niet alleen maar om de disco-artiesten die de soundtrack van Saturday Night Fever tot zo'n succes maakten. Ook albums van bijvoorbeeld Cream, Blind Faith, Derek And The Dominos en Eric Clapton verschenen op het label.

Zelf kwam ik echt in aanraking met het label via de 10" verzamelaar RSO Prime Cuts. Het is een mooie staalkaart, met goede nummers van grote namen als Eric Clapton (Smile), Love with Arthur Lee (Singing Cowboy), Jack Bruce (Pieces Of Mind) en Freddie King (Let The Good Times Roll).

Ook pop/disco wordt niet vergeten met tracks van Bee Gees (Down The Road) en Yvonne Elliman (Steady As You Go) en het is leuk is het om nummers te horen van artiesten waar ik eigenlijk geen ander werk van ken: Ross met So SlowAtlantic Ocean van Blue en een aparte versie van With A Little Help From My Friends door Barbara Dickson. En dan is er nog Cushing Street van de band Macko Palmer die maar één album maakten en die zo obscuur zijn geworden dat ik er niet eens beeldmateriaal van kan vinden.

Al met al is RSO Prime Cuts een leuk verzamelalbum dat ik af en toe nog eens opzet en dat dient als herinnering dat RSO Records in zijn korte bestaan (van 1973 tot midden jaren tachtig toen het opging in Polydor Records) een flink aantal verdomd leuke platen heeft uitgebracht.

© 2021 TTZL


Wikipedia NL: Robert Stigwood

YouTube: Smile [Eric Clapton]
YouTube: Singing Cowboy [Love with Arthur Lee]
YouTube: Pieces Of Mind [Jack Bruce]
YouTube: Let The Good Times Roll [Freddie King]
YouTube: Down The Road [Bee Gees]
YouTube: Steady As You Go [Yvonne Elliman]
YouTube: So Slow [Ross]
YouTube: Atlantic Ocean [Blue]
YouTube: With A Little Help From My Friends [Barbara Dickson]

YouTube: Disco Really Made It [Gruppo Sportivo]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten