Zoeken in deze blog

zondag 15 augustus 2021

#457: Mickey Hart - At The Edge (1990) / Planet Drum (1991)

Mickey Hart is vooral bekend als één van de twee drummers van The Grateful Dead, samen met Bill Kreutzmann. Deze ritmesectie is ook bekend als The Rhythm Devils. Ondanks het drukke tourschema van de Dead vond Hart echter ook nog tijd voor andere dingen. 

Zo maakte hij in 1972 een gewaardeerd solo album (Rolling Thunder), maar het was de Diga Rhythm Band met percussionisten uit alle windstreken die zijn interesse in de rol van drums in diverse culturen (sociologisch, mythisch) deed ontbranden. In 1990 bracht hij hierover een boek uit, Drumming At The Edge Of Magic - A Journey Into The Spirit Of Percussion, en met bevriende muzikanten maakte hij een bijbehorend album: At The Edge

Zakir Hussain uit India was al van de partij geweest op zijn solo-album en bij de Diga Rhythm Band en mocht ook nu niet ontbreken. Daarnaast waren er percussionisten uit onder andere Nigeria (Sikiru Adepoju en legende Babatunde Olatunji) en Brazilië (Airto Moreira) aanwezig.

Het album is gevuld met world music in combinatie met ambient- en natuurklanken die Hart later zelf wel eens omschreven heeft als: "De zachte kant van percussie. Meer nog, we waren de trommel op die ene aan het romantiseren en dat was echt heel schaars, mooi, sereen, geduldig en kalm.". Eerlijk gezegd is het album niet over de hele linie even sterk. Sommige tracks lijken eerder stukken uit jamsessies dan afgeronde songs en gaan te lang door zonder kop, staart of duidelijke richting. Tracks als Sky Water, Cougar Run en The Eliminators mogen er echter zeker zijn.

Een jaar later kwam Hart met het boek Planet Drum: A Celebration of Percussion and Rhythm en wederom een bijpassende audiocomponent: Planet Drum. Er werden nog wat percussionisten toegevoegd, maar de richtingloosheid van At The Edge duikt hier ook af en toe op. Toch is ook dit album prima te genieten en steken de tracks Light Over Shadow, The Hunt en Lost River er bovenuit.

Mickey Hart heeft muzikanten uit alle windstreken samengebracht en zijn liefde en fascinatie voor drums mooi vervat in twee boeken. Dat de bijbehorende albums niet zo goed zijn als ze hadden kunnen zijn zij hem vergeven.

© 2021 TTZL


Officiële website: Mickey Hart
Wikipedia EN: Mickey Hart
Wikipedia NL: Mickey Hart

YouTube: At The Edge [album]
YouTube: Planet Drum [album]
Spotify: At The Edge [album]
Spotify: Planet Drum [album]

YouTube: Sky Water
YouTube: Cougar Run
YouTube: The Eliminators

YouTube: The Hunt
YouTube: Lost River

Geen opmerkingen:

Een reactie posten