Zoeken in deze blog

zondag 3 oktober 2021

#464: New Adventures - New Adventures (1980)

De groep New Adventures uit Oost-Groningen bestaat uit drie leden (Peter Bootsman, Harry de Winter en Henk Torpedo) die uit verschillende bands afkomstig zijn als zij in 1979 samen een nieuw avontuur beginnen. Aan het eind van 1979 komt er een single uit als voorbode van de begin 1980 te verschijnen gelijknamige LP, beide geproduceerd door George Kooymans van Golden Earring

Die single is Come On en bereikt de onderste regionen van de Top 40. Dat is zwaar onterecht, want het is een fan-tas-ti-sche cover. Het begint al met het bas en drums intro dat in al zijn simpelheid zeer effectief is. Daarna wisselt het nummer tussen kale, downtempo fases en heel fanatieke uptempo stukken. Chuck Berry's Come On was natuurlijk zelfs in 1979 al vele malen gecoverd, maar deze versie behoort toch echt bij mijn favorieten.

Ook een cover van The BeatlesYou Can't Do That (hier in een live versie) pakt goed uit, maar New Adventures is zeker geen coverband. Vanwege de tijdgeest worden ze in het begin in de punk/new wave hoek geplaatst, maar voor een groep met wortels in de blues en een flinke scheut rock, is dat niet terecht. Luister maar naar prima eigen nummers als Drive Me Wild, Bacchus Beckett, Money, Phoney en Genie Dance.

Er zijn wel een paar nummers die er voor mij bovenuit steken. 
Spacelab Cowboy (ook deze in een live versie) is zo'n track. Ook hier weer een heerlijk bas-intro en het is gewoon een sterk nummer. En probeer bij If Your Mamma Don't Like It maar eens niet met je voet mee te tikken. 

Naast de covers komen hun invloeden ook op een andere manier naar voren. Ik neem tenminste aan dat ik niet de enige ben die in het intro van Late Late Show echo's hoort van Led Zeppelin's Whole Lotta Love intro? En het intro van Backdoor Lover doet mij toch echt denken aan Love Machine van Supermax. Dat neemt overigens niet weg dat de rest van die nummers origineel en gewoon hardstikke goed zijn.

Midden jaren tachtig hield het na vier studio-albums en een live-album op voor de band. Bootsman en De Winter gaan dan verder met New Legend, maar eind jaren negentig keert de naam New Adventures weer terug op de podia en sindsdien zijn twee albums verschenen. 

Helaas zijn de albums uit de jaren tachtig nooit op (reguliere) CD verschenen en zijn ze ook niet op Spotify te vinden. Daarop staat alleen het album uit 2014 en een singles-verzamelalbum waarvan slechts delen te beluisteren zijn (en een album van een andere band die zich New Adventures noemt!). Hopelijk komen die albums nog eens in een geremasterde vorm uit, bijvoorbeeld in een mooie verzamelbox, maar tot die tijd zijn we op het originele vinyl aangewezen.

© 2021 TTZL


Officiële website: New Adventures
Wikipedia EN: New Adventures
Wikipedia NL: New Adventures

YouTube: Come On
YouTube: Drive Me Wild
YouTube: Spacelab Cowboy (Live at Rockpalast)
YouTube: You Can't Do That (Live at Rockpalast)
YouTube: Money
YouTube: Phoney
YouTube: Genie Dance

YouTube: Come On [Chuck Berry]
YouTube: You Can't Do That [The Beatles]
YouTube: Whole Lotta Love [Led Zeppelin]
YouTube: Love Machine [Supermax]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten