Zoeken in deze blog

zondag 24 oktober 2021

#467: VA - Punk And Disorderly The Albums (The Sound Of UK82) (2021)

Bij het begrip 'punk' (in connectie met muziek) heeft iedereen wel een beeld, maar dat is niet altijd hetzelfde beeld. Punk rock zou namelijk kunnen verwijzen naar de muziekstroming van grofweg midden jaren zestig tot midden jaren zeventig. De muziek van bands als MC5 en The Stooges werd toen 'punk rock' genoemd, terwijl het nu eerder garage rock genoemd wordt (of proto-punk). Dit ging dus vooraf aan de eerste golf van Britse punk (grofweg 1976-1979) met boegbeelden als Sex Pistols, The Clash en The Damned. Dit is waarschijnlijk de periode die bij de meeste mensen op het netvlies zal staan.

Vanaf circa 1980 kwam er een tweede golf van Britse punk die met name gevoed werd door grote onvrede over de maatschappelijke situatie in het Engeland van de vroege jaren tachtig en UK82 genoemd wordt (maar ook Oi! - naar de uitroep - en Street Punk worden in dit verband gebruikt). De term 'UK82' komt van het gelijknamige nummer van The Exploited (zie ook blog #147).

In maart 1982 verscheen het verzamelalbum Punk And Disorderly waarop zestien tracks een goed tijdsbeeld schetsten van die tweede punkgolf. Het album op het nog jonge Abstract Records label werd een succes en haalde niet alleen de 'Independent Top Ten', maar zelfs de Top 50 van de 'National Chart' in de UK. Goede distributie in combinatie met een lage prijs zorgden ook voor goede verkoopcijfers overzee. Ik bemachtigde zelf een mooie 'red translucent vinyl' versie.

Het album opent sterk met Vice Squad (Last Rockers) en het nummer is een blauwdruk voor de vijftien andere nummers: een snel, donderend ritme en felle, vervormde gitaren. Maar ook tekstueel zijn er overeenkomsten, er is geen ruimte voor abstracte teksten. Iedere nummer verhaalt over concrete gebeurtenissen, soms over een iets specifieks (politie-intimidatie in Police Story van The Partisans), soms een algemene aanklacht tegen de situatie in de UK (In Britain van Red Alert). Daarnaast is er ook ruimte voor nummers als Banned From The Pubs (Peter And The Test Tube Babies) en Amerikaanse iconen Dead Kennedys (Kill The Poor) (zie ook blogs #117 en #317).

Het succes leidde tot twee sterke vervolgen: Punk And Disorderly - Further Charges  (september 1982) en Punk And Disorderly III - The Final Solution (juni 1983). Het tweede album opent met het sterke en massieve Sick Boy van G.B.H. waarbij de toenmalige metal verbleekt. Het album staat verder vol met prima tracks als Stab The Judge van One Way System en The Masque van The Dark.

Op het derde, en misschien wel sterkste, album staan tracks die ontwikkeling in het (sub)genre laten horen, zoals Woman In Disguise van Angelic Upstarts en Viva La Revolution van The Adicts. Op dit album staan ook goede tracks van gevestigde namen als U.K. Subs (Police State) en The Exploited (Computers Don't Blunder).

Het eerste album was een initiatief van Iain McNay en Theo Chalmers van Cherry Red Records en het is dan ook geen verrassing dat ditzelfde label de drie albums heeft heruitgebracht als Punk And Disorderly The Albums (The Sound Of UK82). Dit gebeurt via het sublabel Captain Oi! dat gespecialiseerd is in heruitgaven van punkalbums (andere sublabels specialiseren zich in andere genres - het label is de droom van iedere verzamelaar). 

Sinds Brexit is het helaas minder interessant geworden om rechtstreeks bij Cherry Red te bestellen vanwege de importkosten. Gelukkig heeft het label een goede distributie en kun je gewoon lokaal bestellen. Zo kost deze 3CD box bij Dodax (inclusief verzendkosten) nog geen 22 euro.

© 2021 TTZL

Discogs: Punk And Disorderly (series)

(bij beide: 41 van de 64 nummers op de 3CD)

YouTube: Last Rockers [Vice Squad]
YouTube: Police Story [The Partisans]
YouTube: In Britain [Red Alert]
YouTube: Banned From The Pubs [Peter And The Test Tube Babies]
YouTube: Kill The Poor [Dead Kennedys]
YouTube: Sick Boy [G.B.H.]
YouTube: Stab The Judge [One Way System]
YouTube: The Masque [The Dark]
YouTube: Woman In Disguise [Angelic Upstarts]
YouTube: Viva La Revolution [The Adicts]
YouTube: Police State [U.K. Subs]
YouTube: Computers Don't Blunder [The Exploited]

YouTube: UK82 [The Exploited]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten