Zoeken in deze blog

zaterdag 14 mei 2022

#496: Girlschool - The Bronze Years (2013)

Zeker in de jaren zeventig waren hard rock en heavy metal nog bij uitstek een terrein voor bands die uitsluitend uit mannen bestonden. In de VS werd echter in 1975 The Runaways opgericht, een all-girl rock band die op hun debuut uit juni 1976 muziek maakt die verwant is aan hard rock, maar ook aan punk rock en glam punk. In Engeland ontstond in 1975 ook een all-girl rock band genaamd Girlschool. Ze worden getekend door het Bronze label (waarop ondere andere ook Motörhead en Uriah Heep zitten) en hun debuut komt uit in juni 1980.

Dat album is een schot in de roos. Demolition staat vol met heerlijk smerig klinkende tracks die meer met hard rock en heavy metal te maken hebben dan met het wat mildere geluid van The Runaways. Het materiaal op het album is ook nog eens voor het overgrote deel door de meiden zelf geschreven. Dit is geen door een producer bij elkaar gezochte groep, maar een echte band. 

Er ontstaat een goede band met labelgenoten Motörhead waardoor ze in hun voorprogramma komen te staan en ze samen een single opnemen (zie blog #106). Dit geeft de band net dat extra duwtje dat ze nodig hebben om geaccepteerd te worden door de overwegend mannelijke metalfans. Al hadden die eigenlijk al overtuigd moeten zijn na het horen van bijvoorbeeld Demolition BoysBreakdown of Emergency van het debuutalbum. En op Race With The Devil (van Gun) laten ze horen ook prima met een cover uit de voeten te kunnen.

Op het tweede album Hit And Run is het geluid hetzelfde, lekker luid en rauw, maar zijn de songs niet allemaal zo sterk als op Demolition. Desondanks is het een prima album met tracks C'mon Let's GoThe Hunter en Watch Your Step.

Het is een beetje hetzelfde verhaal met het derde album Screaming Blue Murder. Prima te genieten plaat met nummers als Screaming Blue MurderIt Turns Your Head Around en You Got Me, maar je blijft terugverlangen naar de songkwaliteit van het debuut.

Om het tij te keren huurt Bronze voor vierde plaat Play Dirty als producer Noddy Holder (van Slade) in. In weerwil van de titel is weinig 'dirty' meer aan deze plaat doordat Holder de band in de richting van glam rock duwt (kijk alleen al naar de hoes) en dat pakt niet goed uit. Luister maar naar Going Under of Play Dirty.

Na dit debacle gaat de band weg bij Bronze, maar het betekent wel het einde van de hoogtijdagen van Girlschool. De band blijft wel bestaan, is deze tot op de dag van vandaag actief en is daarmee de langst bestaande all-girl rock band

In 2013 worden de vier Bronze-albums geremasterd (en met bonustracks) uitgegeven in de box The Bronze YearsDemolition alleen al maakt het de aanschaf waard en daar krijg je dan ook nog de lekkere albums twee en drie bij (en de vierde neem je gewoon op de koop toe).

© 2022 TTZL


Officiële website: Girlschool
Wikipedia EN: Girlschool
Wikipedia NL: Girlschool


YouTube: Demolition Boys
YouTube: Race With The Devil
YouTube: Breakdown
YouTube: Emergency

YouTube: C'mon Let's Go
YouTube: The Hunter
YouTube: Watch Your Step


YouTube: Going Under
YouTube: Play Dirty

Geen opmerkingen:

Een reactie posten