Zoeken in deze blog

zondag 2 juli 2023

#555: Paul Hardcastle - 19 (1985)

Eind 1981 was Paul Hardcastle te horen op singles van de Britse band Direct Drive en kort daarna stond hij aan de wieg van First Light. Toen die band ophielt te bestaan maakte hij voor het kleine, Amerikaanse Profile Records in 1985 zijn eerste solo-album: Rain Forest. Van dat album werd het titelnummer een bescheiden hit.

Dat album viel op bij het grotere Chrysalis Records en hij mocht voor hen nog in hetzelfde jaar een album maken. Hierop komen twee nummers van dat eerste album terug in een nieuwe versie (Rainforest en King Tut), maar het zal een ander nummer zijn dat hem beroemd maakt.

Dat nummer gaat ook de boeken in als één van de eerste nummers waarin samples en processed speech een belangrijk onderdeel zijn van de track. Aangezien er weinig tot geen precedenten waren, heeft dit tot aardig wat juridische hoofdbrekens geleid. 

Ik heb het natuurlijk over de wereldwijde hit 19, die Hardcastle maakte na het zien van de documentaire Vietnam Requiem en waarvan ook samples gebruikt worden in het nummer. De claim dat de gemiddelde leeftijd van de combat soldier in de Vietnamoorlog slechts 19 jaar was (een claim die trouwens niet onomstreden is) kwam hard binnen bij Hardcastle en werd de kern van de track.

Het nummer is een heerlijke en effectieve mengeling van synth-pop en electro, gemengd met smooth jazz-invloeden en de al eerder genoemde samples en processed speech. In dertien landen werd het nummer een nummer 1 hit (ook in Nederland) en in vele andere landen belandde het ook in de bovenste regionen van de hitlijsten. In de VS kwam het nummer tot de vijftiende plaats, maar dat was alleen maar omdat sommige Amerikaanse radiostations weigerden het nummer te draaien (airplay telde mee voor de hitlijsten). Ze vonden het nummer 'anti-Amerikaans', iets wat Hardcastle altijd ontkent heeft.

Ik kocht de 12-inch versie waarop een Extended Version (ruim vijf minuten) van het nummer staat. Eigenlijk is die term niet correct, want de albumversie duurt nog een minuut langer, maar deze 12-inch versie was in ieder geval aanmerkelijk langer dan de 7-inch single. Op de b-kant van de 12-inch staan Fly By Night en Dolores, twee leuke non-album tracks die echter niet het niveau van 19 halen.

De hierboven genoemde drie versies van 19 zijn slechts een paar van de vele, vele versies van 19. Opvallend is dat er ook anderstalige versies (Frans, Japans, Spaans, Duits) gemaakt zijn van het nummer en dat heeft zeker bijgedragen aan het succes. Heel veel van die versies komen terug op de 4CD-box Nineteen and Beyond: 1984-1988 die op 28 juli 2023 zal verschijnen. Via de shop van de website Super Deluxe Edition is een versie te bestellen met een exclusieve bonus CD met daarop de anderstalige versies.

Paul Hardcastle had na het succes van 19 nog een hit met Don't Waste My Time, maar het eerdere succes kon hij niet continueren. De vraag is ook of dat zijn ambitie was. Hij is namelijk zeer actief gebleven in de muziek. Hij maakt nog steeds reguliere albums en daarnaast heeft hij een smooth jazz serie en maakt muziek met anderen in formaties als Kiss The Sky en The Jazzmasters. Ook is hij actief als songschrijver voor anderen, producer, sessiemuzikant en radiopresentator.

© 2023 TTZL


Official website: Paul Hardcastle
Wikipedia EN: Paul Hardcastle
Wikipedia NL: Paul Hardcastle

YouTube: Fly By Night
YouTube: Dolores

YouTube: Rainforest
YouTube: King Tut
YouTube: 19 [original music video]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten