Zoeken in deze blog

zondag 9 juli 2023

#556: Carl Wayne - Way Back In The Fifties (1975)

Een singletje van ene Carl Wayne heeft in mijn tienerjaren heel wat draaibeurten gekregen. Daarbij heb ik mij nooit afgevraagd wie deze artiest was, maar Colin David Tooley (zijn echte naam) blijkt de zanger geweest te zijn van de Britse band The Move in de periode dat deze band aan de lopende band hits scoorde als Flowers In The Rain en Blackberry Way (nummers waarvan de titels je misschien niet direct bekend voorkomen, maar luister maar - je kent ze echt wel).

Toen in 1969 Jeff Lynne toetrad tot de band, was het snel afgelopen met Wayne en nadat het nevenproject Electric Light Orchestra van bandleden LynneRoy Wood en Bev Bevan succesvol werd, was het ook snel gedaan met The Move.

Wayne mocht in 1972 een solo-album opnemen dat onopgemerkt bleef en maakte in de jaren erna nog een dozijn singles. In 1974 kreeg hij een aanbod om een nummer op te nemen, maar weigerde omdat hij het te slecht vond. Daar had hij misschien gelijk in, maar The Rubettes scoorden vervolgens wel een een grote hit met Sugar Baby Love.

De single waar ik in het begin van dit vlog naar verwees is Way Back In The Fifties uit 1975. Het lijkt erop dat Wayne spijt had gekregen ten aanzien van het niet opnemen van Sugar Baby Love, want dit is een nummer van dezelfde songschrijvers en afkomstig van het eerste album van... The Rubettes

Het is het een vrolijk, uptempo nummer geworden in een veel dynamischer uitvoering dan het origineel, maar het is het geen topper en dat is b-kant Candy (You Know That I'm In Love With You) ook niet. 

Deze single zorgde dan ook niet voor het gewenste succes (Nederland was één van de weinige landen waar het de Top 40 haalde) en Wayne zocht zijn heil daarna in acteren en presenteren. In de jaren negentig nam hij nog wat musicals-gerelateerde albums op en zat daarnaast van 2000 tot aan zijn dood in 2004 bij The Hollies. Hij was de zanger op een aantal tournees en nam één nieuw nummer met ze op (How Do I Survive) als bonus voor de verzamelbox The Long Road Home 1963-2003.


© 2023 TTZL


Official website: Carl Wayne
Wikipedia EN: Carl Wayne
Wikipedia NL: Carl Wayne


YouTube: Flowers In The Rain [The Move]
YouTube: Blackberry Way  [The Move]
YouTube: Sugar Baby Love [The Rubettes]
YouTube: Way Back In The Fifties [The Rubettes]
YouTube: How Do I Survive [The Hollies]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten