Zoeken in deze blog

zondag 16 juli 2023

#557: Sian - Synapse / Atmos (1996)

Sian was een project van twee Japanners, Akifumi Nakajima en Shohei Iwasaki. Eerstgenoemde is in de kring van liefhebbers van experimentele muziek vooral bekend onder de alias Aube en de ander is gebruikte de alias Monde Bruits. 

In de periode 1994-1998 is er onder de naam Sian een handvol uitgaven geweest en gezien het feit dat beide niet meer in leven zijn (Nakajami door een klaplong in 2013 en Iwasaki door een motorongeluk in 2005) zal het daarbij blijven. 

In 1996 kwam het album Synapse / Atmos uit op het Nederlandse Korm Plastics label in een oplage van 250 stuks. Ergens in 2013 kon ik één van de laatste exemplaren kopen en daar heb ik geen spijt van gehad. Het werk behoort inmiddels tot mijn favoriete ambient-albums.

Eigenlijk lag het niet heel erg voor de hand dat de samenwerking in Sian een ambient-plaat zou opleveren. Zowel Aube als Monde Bruits maakten op dat moment voornamelijk noise music. Des te opmerkelijker dus dat hun samenwerking zo'n verstild werkstuk oplevert, al moet gezegd worden dat er wel experimentele elementen in verwerkt zijn.

De A-kant bevat één lange track, Synapse, die in de eerste zes minuten bijna liefelijk te noemen is en die heel langzaam toeneemt in intensiteit. Vanaf minuut zeven komen er wat agressievere geluiden, maar het karakter van de track blijft  wel behouden. Na een minuut of twee verandert het geluidsbeeld weer iets en horen we sequencerpatronen de boventoon voeren (een beetje zoals Tangerine Dream, toen die nog spannende muziek maakten in hun 'Virgin jaren'). Die afwisseling gaat de hele track door, inclusief enkele passages waarop ook het hardere geluid weer even terugkeert. Echt heel mooi gedaan.

Op de B-kant staat één track in twee delen: Atmos - I en Atmos - II. Het eerste deel start heel erg rustig en bouwt weer langzaam op. Mooi vind ik het subtiele, spaarzame gebruik van dissonante klanken die er na een paar minuten bij komen en die dit album naar hoger niveau tillen. Het einde van het eerste deel bevat geluiden die mij een onderwater-associatie geven. Het tweede deel is een mooie voortzetting en in de tweede helft van de track komen ook elementen uit de track op kant A langs.

Zoals gezegd ben ik fan van dit album. Ik vind het dan ook mooi dat je niet meer op jacht hoeft naar één van de 250 exemplaren, maar dat je via Bandcamp het album nu digitaal kunt aanschaffen. De bron is daar de originele DAT master en dat klinkt natuurlijk wel wat beter dan via Spotify, waar de albumtitel verkeerd gespeld is ('Synpase/Atmos') en ook nog gekoppeld aan een andere artiest die zich toevallig ook 'Sian' noemt.

© 2023 TTZL



YouTube: Synapse
YouTube: Atmos - I
YouTube: Atmos - II

Bandcamp: Synapse / Atmos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten