Zoeken in deze blog

zaterdag 5 augustus 2023

#560: Iron Maiden - Empire Of The Clouds (2016)

Meestal ben ik minder geïnteresseerd in de uitvoering en verpakking van een LP of CD dan in de muziek. Ik verzamel muziek en dan graag de kwalitatief beste versie van een album. Toch zijn er heel soms uitgaven die bijna te mooi zijn om waar te zijn. De picture disc die voor Record Store Day 2016 (zie blog #179) werd uitgebracht van Iron Maiden's epos Empire Of The Clouds is er zo één.

Het nummer staat op hun album The Book Of Souls uit 2015 (zie blog #150) en vertelt het verhaal van de HMA R101. 'HMA' staat voor His Majesty's Airship en verwijst naar het bestuurbare luchtschip (ook wel aangeduid als zeppelin) waarvan de bouw in 1929 werd afgerond. De bedoeling was om met dit soort luchtschepen post en passagiers op een snelle manier te vervoeren naar Britse kolonies als India, Australië en Canada. 

Empire Of The Clouds is het langste nummer (18 minuten) van Iron Maiden tot nu toe en het verhaal is goed te volgen in deze clip waarin de songtekst wordt weergegeven.

De start van het nummer is rustig en orkestraal en na tweeëneenhalve minuut komt de ritmesectie er voorzichtig bij. Zanger (en schrijver van het nummer) Bruce Dickinson vertelt over de totstandkoming van het luchtschip en de hooggespannen verwachtingen. Om aan te geven hoe groot het was zingt hij:

She's the biggest vessel built by man, a giant of the skies
For all you unbelievers, the Titanic fits inside

Vanaf viereneenhalve minuut komen de gitaren erbij en wordt de ritmesectie luider (het wordt herkenbaar Iron Maiden). Het verhaal gaat verder en het blijkt dat het luchtschip onvoldoende getest was. Ook waren er nog voor het vertrek zorgen over het te grote gewicht en het mogelijke verlies van gas via de ventielen. Alle zorgen moesten echter wijken onder de (politieke) druk die werd uitgeoefend om te vertrekken. 

Na een instrumentale break met uitgesponnen gitaarsolo's van zo'n vijf minuten wordt de ondergang van het luchtschip bezongen. De route zou via Frankrijk en Egypte naar Karachi in Pakistan leiden, maar een storm boven Noord-Frankrijk werd het luchtschip en 48 mensen noodlottig. Na het verklanken van het neerstorten volgt in de laatste minuut van het nummer nog een coda die mooi aansluit bij het begin van het nummer.

Het is echt een geweldige track van epische proporties en op de b-kant van de 12-inch staat een interview over de totstandkoming van het nummer.

Maar nu nog even over de uitvoering van deze 12-inch. Zoals ik in het begin aangaf is deze al net zo mooi als het nummer zelf. 

Het is dus een picture disc met een afbeelding van Iron Maiden's mascotte Eddie met het luchtschip op de ene kant en op de andere kant informatie over de tracks. De hoes kent een zogenaamde die cut waardoor de picture disc te zien is in het uitgesneden deel. Aan de binnenzijde en op de achterkant staan krantenknipsels en -foto's die het helemaal af maken. Wat is het toch heerlijk al er zoveel tijd en aandacht aan iets besteed wordt.


© 2023 TTZL


Officiële website: Iron Maiden
Wikipedia EN: Iron Maiden
Wikipedia NL: Iron Maiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten