Zoeken in deze blog

zondag 22 oktober 2023

#571: Various - The Warriors (The Original Motion Picture Soundtrack) (1979)

In 1979 kwam de film The Warriors uit van regisseur Walter Hill (o.a. 48 Hrs.Streets Of Fire en Red Heat). Het verhaal gaat over een bijeenkomst van gangs die wordt uitgeroepen door de leider van de belangrijkste gang uit New York. Als deze wordt vermoord tijdens zijn toespraak, worden The Warriors hiervan beschuldigd en moeten zij zien terug te komen naar Coney Island, achternagezeten door de andere gangs.

The Warriors is een regelrechte cultfilm geworden. De beelden die door Andrew Laszlo zijn geschoten van nachtelijk New York zijn mooi en sfeervol. Het is geen obligate 'gang movie'  geworden waarin het geweld voorop staat, maar alles draait om het verhaal van de achtervolging. Ook opvallend is dat het overduidelijk niet de bedoeling is geweest om het allemaal zo geloofwaardig mogelijk te maken. Het lijkt eerder op een soort vleesgeworden stripboek, maar die over-de-top benadering werkt hier heel goed.

Wat ook bijdraagt aan het succes van de film is de soundtrack. De nummers zijn goed gekozen bij de verschillende scènes in de film.

Van een aantal nummers moet ik wel zeggen dat die prima werken in de context van de film, maar niet tot de topnummers van dit album horen: In Havana van Kenny Vance with Ismael Miranda, Love Is A Fire van Genya Ravan with Rouge en You're Movin' Too Slow van Johnny Vastano

Echoes In My Mind van progressieve funkband Mandrill vind ik er wel bovenuit steken. Het is een lekker afwisselende en laid back track met een fijne baslijn en sterke zang. Nowhere To Run van Arnold McCuller is goede cover van het origineel van Martha And The Vandellas en Last Of An Ancient Breed van Desmond Child And Rouge sluit het album af in de kenmerkende bombastische stijl die we kennen van de nummers die Child later schreef voor uiteenlopende artiesten als Kiss, Billy Squier, Cher en Bonnie Tyler.

De meest aan de film verbonden track van het album is In The City van Joe Walsh (van Eagles), die het nummer samen schreef met Barry De Vorzon. Deze lekkere trage rock song hoor je aan het einde van de film en tijdens de credits. Later dat jaar namen de Eagles hun eigen versie van In The City op voor hun album The Long Run.

Barry De Vorzon schreef ook de score voor de film en de drie tracks die daarvan op het album verschenen bevallen mij zeer goed: Theme From "The Warriors", The Fight en Baseball Furies Chase. Ze klinken als een mix van Giorgio Morodor  en Berlin School elektronische muziek, gecombineerd met rockinvloeden. Ik zou graag ook de rest van de score horen, maar de heruitgave op CD uit 2013 is helaas niet meer verkrijgbaar (anders dan tweedehands voor absurde bedragen).

De CD beluisteren is waarschijnlijk het leukst als je de filmbeelden erbij in je hoofd ziet, maar aangezien de film het meer dan waard is om (meermalen) te bekijken lijkt mij dat geen probleem.

© 2023 TTZL


IMDb: The Warriors 
Wikipedia EN: The Warriors
Wikipedia NL: The Warriors 

YouTube: Various - The Warriors (The Original Motion Picture Soundtrack)
Spotify: Various - The Warriors (The Original Motion Picture Soundtrack)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten