Zoeken in deze blog

zondag 15 oktober 2023

#570: Prince - Nothing Compares 2 U (2018)

Het zal bij velen bekend zijn dat de grootste hit van Sinéad O'Connor, Nothing Compares 2 U, geschreven  is door PrinceWaarschijnlijk minder bekend is dat dit niet de eerste versie van de song was die is uitgebracht. 

Het nummer staat namelijk op het eerste en enige (gelijknamige) album van The Family, een band die door Prince gevormd werd uit de restanten van een andere band uit zijn stal, The Time.

Prince had zelf al in 1984 een demo opgenomen, maar de versie van Nothing Compares 2 U door The Family uit 1985 is de eerste die verscheen. Het is een hele zware, gedragen uitvoering waarin geen ritmische elementen zitten. In deze versie vind ik het nummer niet zo bijzonder, mede doordat de vocalen heel ingehouden zijn.

In 1990 bracht Sinéad O'Connor haar versie uit en die in meer dan tien landen de toppositie van de hitparade bereikte. Nog altijd als ik het nummer hoor ben ik onder de indruk van het gevoel dat Sinéad erin weet te leggen. Het voelt in al zijn wanhoop tegelijkertijd krachtig en breekbaar aan. Tijdloos.

Misschien was het dit succes dat Prince ertoe bracht om in 1993 een live versie uit te brengen op zijn verzamelalbum The Hits/The B-Sides (met The New Power Generation en Rosie Gaines) op zijn verzamelalbum The Hits/The B-Sides.

Uiteindelijk werd in 2018 Prince zijn demo-versie van Nothing Compares 2 U
uitgebracht als gelimiteerde 7-inch single. Een jaar later verscheen het nummer ook op het Prince-album Originals waarop nog veel meer nummers van Prince staan die eerst werden uitgebracht door anderen (onder andere Apollonia 6, The Time, The Bangles, Sheila E., Kenny Rogers).

En toch, hoe waardevol het ook is dat we door het uitbrengen van de demo-versie nu de oorsprong van het nummer kunnen horen, mijn favoriet blijft de versie van Sinéad O'Connor.

Meer Prince in de blogs #180, #300 en #306.

© 2023 TTZL


Officiële website: Prince
Wikipedia EN: Prince
Wikipedia NL: Prince

YouTube: Nothing Compares 2 U
Spotify: 
Nothing Compares 2 U

YouTube: Nothing compares 2 U (live) [Prince & NPG feat. Rosie Gaines]
YouTube: Nothing Compares 2 U [Sinead O'Connor]
YouTube: Nothing Compares 2 U [The Family]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten