Zoeken in deze blog

zaterdag 16 december 2023

#579: Steven Wilson - December Skies (2023)

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik weinig op heb met het kerstfeest. Toch gaat dit blog over een kerstnummer dat gisteren verscheen. De song is van een favoriet van mij, Steven Wilson. Daarbij kent het nummer ook nog een bijzondere ontstaansgeschiedenis.

Nu is Wilson bekend van zijn eclectische oeuvre, zowel solo (ook onder namen als Bass Communion en I.E.M.) en in groepsverband (met onder andere Porcupine Tree, Blackfield, No-Man, Storm Corrosion en Continuum). Toch deinsde hij terug toen een goede vriend hem vroeg om zich eens te wagen aan een kerstnummer.

Zoals hij vertelt in een kort Twitter/X-bericht zag hij het niet zitten om zo'n nummer maken omdat hij zich geen kerstsongtekst zag schrijven. Zijn vriend vond dat geen probleem en schakelde de artificiële intelligentie in van ChatGPT. Hij vroeg het systeem om een songtekst in kerstsfeer te maken 'in de stijl van de teksten van Steven Wilson'. Na wat aanvullende instructies (vermijd het woord 'Christmas', versterk het gevoel van eenzaamheid) rolde er een tekst uit waarna Wilson er muziek bij componeerde. Het resultaat is December Skies.

Vooralsnog staat het nummer volgens mij alleen nog op YouTube, vergezeld van een video die ook met AI is gemaakt, gebaseerd op beelden uit Wilson's eerdere video's.

In een toelichting geeft Wilson aan dat hij nog een ambivalente houding jegens AI heeft. Enerzijds ziet hij het als een bedreiging voor artiesten. Anderzijds weet je dat het niet meer weg gaat, dus wat doe je ermee? Hoe kun je het gebruiken in je creatieve proces?

Het nummer is in een weekend door Steven Wilson in elkaar gezet, met hulp van Randy McStine (zang en gitaarsolo) die ook als tourgitarist aan Porcupine Tree is verbonden.

Eerlijk gezegd sluit ik mij aan bij de mening van vele fans die schoorvoetend toe moeten geven dat het eigenlijk gewoon een goed nummer is geworden. Het is ook verbazingwekkend dat zo'n Steven Wilson-achtige tekst door AI gegenereerd kan worden. Zou het niet leuk zijn als het nummer op reguliere wijze via de grote streamingdiensten wordt uitgebracht en dan een knoepert van een hit wordt?

© 2023 TTZL


Official website: Steven Wilson
Wikipedia NL: Steven Wilson
Wikipedia EN: Steven Wilson

YouTube: December Skies

1 opmerking: