Zoeken in deze blog

zondag 10 december 2023

#578: Plastics - Welcome Back (1981)

De Japanse Plastics hebben slechts kort bestaan, van 1976 tot en met 1981, maar zijn wel belangrijk geweest. De invloed van hun mix van new wave en technopop was groot op de Japanse popmuziek in de zin dat er een verschuiving van strijkers en blazers richting elektronica kwam.

Naast Masahide Sakuma op toetsen, gitaar en bas-programmering en ritme-programmeur Takemi Shima, bestond de band uit een stel creatieve duizendpoten. Zo was Chico Sato naast zangeres en synth-drummer ook styliste en was gitarist/zanger Hajime Tachibana ook actief als grafisch ontwerper. De capaciteiten van gitarist/zanger Toshio Nakanishi als illustrator leverden hem een klus op om een tourprogrammaboek van Talking Heads te ontwerpen. 

Die klus gaf Nakanishi de gelegenheid om Talking Heads-frontman David Byrne een tape toe te stoppen met demos van Plastics. Byrne attendeerde de manager van The B-52's hierop en deze wilde Plastics wel internationaal  managen.

Die link is niet gek als je naar de muziek van Plastics luistert. Naast Talking Heads komen vooral Devo en The B-52's direct als associatie naar voren. Gezien het feit dat de start van alle drie die bands in het midden van de jaren zeventig ligt, kan het haast niet anders dan dat men elkaar wederzijds heeft beïnvloed.

Nadat hun debuutsingle in de UK was uitgegeven maakte Plastics in 1980 twee albums die alleen in Japan verschenen: Welcome Plastics en Origato Plastico. Nadat er wat aandacht kwam in de VS ging de band op tour met Ramones en The B-52's.

Ter ondersteuning namen ze ook een selectie van nummers van die eerste twee albums opnieuw op. Dit resulteerde in het album Welcome Back. Opvallend detail is dat op dit album de fameuze Roland TR-808 drumcomputer voor het eerst te horen is. Sakuma had meegewerkt aan de ontwikkeling en zo kwam Plastics als eerste in bezit van een exemplaar.

Welcome Back bevat typisch hoekige new wave in combinatie met technopop zoals die alleen in Japan gemaakt wordt. Denk hierbij aan voorbeelden als Yellow Magic Orchestra (blog #72) of Sandii & The Sunsetz (blog #217).

Ik vind het album over de hele linie erg sterk, maar uitschieters zijn voor mij Diamond Head, Copy en Robot. Ook het nummer Park is erg sterk en daarin is goed te horen dat de bandleden Beatles-fans zijn doordat er een snipper van Eight Days A Week in verwerkt is (iets wat ze in wel meer nummers op hun eerste twee albums hebben gedaan).

Kort nadat Welcome Back verscheen viel de band uit elkaar door verschillende visies over de te volgen koers. Later volgden nog drie live-albums met archiefopnamen en een reünie live-album.

© 2023 TTZL

Fan website: Plastics
Wikipedia EN: Plastics
Wikipedia JP: Plastics

YouTube: Welcome Back [album]
Spotify: Welcome Back [album]

YouTube: Diamond Head
YouTube: Copy
YouTube: Robot
YouTube: Park

Geen opmerkingen:

Een reactie posten