Zoeken in deze blog

zondag 24 december 2023

#580: Various - Intrigue (Steven Wilson Presents: Progressive Sounds In UK Alternative Music 1979-89) (2023)

In februari van dit jaar verscheen de compilatie Intrigue. Het is echter niet zomaar een verzamelaar, maar deze box van vier CD's (of zeven LP's) heeft een specifiek thema. De subtitel geeft dat heel precies aan: Steven Wilson Presents: Progressive Sounds In UK Alternative Music 1979-89.

Steven Wilson zal geen onbekende zijn voor de vaste lezers aangezien hij inmiddels in negen blogs op één of andere manier voorkomt. Hij is de samensteller van deze box en heeft daar een persoonlijke reden voor.

Wilson is geboren in 1967 en was dus een tiener in de periode die dit overzicht beslaat (1979-1989). Doorgaans is dat de periode waarin je het meest open staat voor nieuwe invloeden uit bijvoorbeeld muziek, film en literatuur. Nu bestaat het hardnekkige misverstand dat er in de jaren tachtig op muziekgebied weinig spannends gebeurde. Wilson wil de jaren-80-sceptici met deze collectie bewijzen "dat conceptueel denken en ambitie niet ineens verdampten na 1977", zoals hij het zelf verwoord.

Nu ben ik slechts twee jaar ouder dan Wilson en met veel van deze artiesten ben ook ik groot geworden. Er staan een aantal absolute favorieten van mij op. 

De eerste is de Engelse band XTC (zie blogs #176 en #475) met Complicated Game, een nummer van hun derde album (uit 1979). Het is één van de meest experimentele uit hun geweldige oeuvre dat momenteel wordt heruitgegeven in prachtige (en betaalbare) CD + Blu-ray boxjes. Er staat ook Careering op van Public Image Ltd. (aka PiL). Details daarover vind je in blog #63.

Andere persoonlijke favorieten die voorkomen in de tracklist zijn:

De lijst had wel twee keer zo lang kunnen zijn, zoveel moois staat op deze box (en ook nog een paar verrassingen voor mij). 

Het album is uitgegeven in hardcover op DVD-formaat met een ingebonden boek van 80 pagina's met heel veel informatie over de artiesten. Daarnaast is de box momenteel ook nog in de aanbieding bij de platenmaatschappij. Dat betekent dat je nog geen 27 euro betaalt voor de 4CD versie. Je bent een dief van je eigen portomonnee...

© 2023 TTZL


Official website: Townshend Music Store

Spotify: Intrigue (album; 49 van de 58 nummers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten