Zoeken in deze blog

zondag 10 maart 2024

#591: Brian May + Friends - Star Fleet Project (1983)

Toen Queen besloot een tussenjaar in te lassen na het album Hot Space uit 1982 (en voor The Works uit 1984), besloot gitarist Brian May dat jaar te gebruiken voor een solo-project. Hij was trouwens niet het enige bandlid met zulke plannen, want ook drummer Roger Taylor en zanger Freddie Mercury begonnen toen te werken aan solo-albums (respectievelijk Strange Frontier en Mr. Bad Guy). 

Het was May's vierjarige zoon die hem op het idee bracht van het project. Hij was namelijk een grote fan van de Japanse marionettenserie X-Bomber die in de UK werd uitgezonden onder de titel Star Fleet. De themamuziek viel in de smaak en Jimmy spoorde vader Brian aan om er een eigen versie van te maken.

Ongeveer een half jaar later verzamelde May een groep vrienden die op dat moment ook wat tijd vrij hadden en in buurt woonden in Los Angeles: gitarist Eddie Van Halen, drummer Alan Gratzer (REO Speedwagon), Phil Chen (bassist, speelde bij Jeff Beck en Rod Stewart) en Fred Mandel (toetsen, speelde bij Alice Cooper en was op tour met Queen). 

Ze namen de titelsong Star Fleet op in een hard rock versie die wat doet denken aan Queen op de Flash Gordon soundtrack. Vooral in de tweede helft van het acht minuten durende nummer wordt ruim baan gegeven voor de gitaar-acrobatiek van May en Van Halen

Het zeven minuten durende Let Me Out was een al wat ouder nummer van May dat hier een nieuw leven kreeg. Het heeft een traag tempo, flinke bluesinvloeden en opnieuw een gitaarsolo van May en een solo van Van Halen.

Ook de dertien minuten van Blues Breaker (Dedicated To E.C.) staat bol van de blues. Dat is ook niet gek als je naar de titel en subtitel van het nummer kijkt, welke verwijst naar het legendarische album Blues Breakers van John Mayall with Eric Clapton. Het nummer is eigenlijk één lange jam die is samengesteld uit de verschillende jams die op de opnamedag gespeeld zijn. Het klink daardoor voor mij niet als een organisch geheel, maar eerder wat gefragmenteerd. Naar verluidt was Eric Clapton er ook niet wild van.

Je zou denken dat het samenbrengen van zoveel muzikaal talent wel iets moois moet opleveren, maar Star Fleet Project heeft mij echter nooit kunnen bekoren. Ik hoor een aantal gasten die ongetwijfeld twee leuke dagen in de studio hebben gehad samen, maar of dit nou per se uitgebracht had moeten worden? Het schijnt in het begin ook niet de bedoeling te zijn geweest, maar May was toch zo tevreden met het resultaat dat hij er een mini-album van maakte.

In 2023 verscheen Star Fleet Sessions, een uitgebreide heruitgave (32 tracks in plaats van de oorspronkelijke drie) in diverse formaten. Die heb ik maar aan mij voorbij laten gaan.

© 2024 TTZL


Officiële website: Brian May
Wikipedia EN: Brian May
Wikipedia NL: Brian May

YouTube: Star Fleet Project [mini-album]
Spotify: Star Fleet Sessions [album]

YouTube: Star Fleet

YouTube: Let Me Out

YouTube: Blues Breaker (Dedicated To E.C.)

YouTube: Blues Breakers [John Mayall with Eric Clapton]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten