Zoeken in deze blog

zondag 16 juni 2024

#605: M|A|R|R|S - Pump Up The Volume (1987)

4AD is een Brits platenlabel dat in de jaren tachtig werd opgericht als onderdeel van Beggars Banquet Records, maar zich al heel snel losmaakte en verder ging als onafhankelijk platenlabel. 4AD specialiseert in alternative rock, post-punk, gothic rock en dream pop en twee van de gecontracteerde bands in 1987 waren Colourbox en A.R. Kane.

In 1987 opperde beide bands, onafhankelijk van elkaar, bij 4AD-baas Ivo Watts-Russell het idee om een op dance geïnspireerde single te maken, mede gebaseerd op de aanstaande doorbraak van house op dat moment. Aangezien A.R. Kane net hun vorige platenlabel had verlaten omdat de belofte om met een grote naam te mogen werken was verbroken, koppelde Watts-Russell de band aan Martyn Young van Colourbox.

Deze samenwerking verliep echter niet heel soepel en in plaats van gezamenlijke nummers te maken, namen de bands ieder een nummer op voor een single, waar de andere band dan een bijdrage aan zou leveren. Het werd uitgebracht als MARRS, een acroniem van de voorletters van de betrokken bandleden.

A.R. Kane kwam met Anitina (The First Time I See She Dance) en daarop verzorgt Colourbox de drums. Het is geen onaardig nummer in de dream pop stijl van A.R. Kane, geïnjecteerd met wat dance-invloeden, maar het is geen nummer met eeuwigheidswaarde.

Hoe anders is dat voor de bijdrage van Colourbox, waarop A.R. Kane gitaar bijdraagt en het werk van DJs Chris "C.J." Mackintosh and Dave Dorrell cruciaal is. 

Pump Up The Volume is een mijlpaal in de ontwikkeling van de Britse house en voor music sampling als geheel (ik verwees er al naar in blog #258). Het nummer kent een heerlijk, mid-tempo voortstuwend ritme, waarover men helemaal los gaat met samples en scratching. En dat zijn er nogal wat. Op de Wikipedia-pagina van het nummer wordt een mooi overzicht gegeven van de samples per versie van het nummer. Dat is nodig omdat er verschillen zijn tussen de 7-inch en 12-inch versies, maar ook tussen de UK- en US-versies (een kwestie over de rechten op de samples).

Martyn Young wilde Anitina niet op de b-kant van Pump Up The Volume hebben en het daarnaast uitbrengen als een Colourbox-single. Watts-Russell hield echter vast aan het originele plan en bracht de single uit onder de naam M|A|R|R|S en dat gaf ruzie met Young. Het leidde tot een breuk tussen Colourbox en 4AD en kort daarna zou Colourbox ophouden te bestaan. Dat doet echter niets af aan het belang en de klasse van dat ene nummer. Ik zet het daarom nog maar een keer op en ik 'Pump Up The Volume'!

© 2024 TTZL


Officiële website: 4AD
Wikipedia EN: 4AD
Wikipedia NL: 4AD

YouTube: Pump Up The Volume [video]
Y
ouTube: Anitina (The First Time I See She Dance)
Spotify: Pump Up The Volume
SpotifyAnitina (The First Time I See She Dance)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten