Zoeken in deze blog

maandag 24 mei 2021

#445: The Orb - Sin In Space / Part 1, 2 & 3 (2016-2017)

Over het algemeen vind ik een remix niet veel toevoegen. Vaak is het origineel beter en maar heel soms heeft een remix dezelfde kwaliteit. Laat staan dat deze beter is geworden dan het origineel. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen en bij The Orb (zie ook blogs #47 en #133) is dat vaak het geval. 

Dat heeft er mee te maken dat bij een remix van een track van The Orb het niet gaat om alleen het toevoegen van een extra drumpatroon of kek geluidje. Nee, de originele track is slechts de basis van een nieuw nummer. En dan maakt het niet uit of The Orb zelf de remix maakt of dat het door een bevriende muzikant gebeurt. Volledige vrijheid is het devies. Dat is natuurlijk leuk en waarschijnlijk daarom zijn er ook zoveel singles en EP's met remixen van albumtracks verschenen van The Orb.

Dat gebeurde dus ook met de albums Moonbuilding 2703 AD (uit 2015) en COW / Chill Out, World (uit 2016), die trouwens allebei zeer aan te bevelen zijn. Er verschenen onder andere drie EP's die door de subtitel Sin In Space onderling verbonden zijn.

Moonbuilding 2703 AD Remixes / Sin In Space Pt. 1 verscheen als eerste in 2016 met daarop drie remixen van het titelnummer van het album. Het lekker kort getitelde Moonbuilding 2703 AD (Wolfgang Voigt Antiretroambientpsycholkamix) opent heel ambient en bouwt dan rustig op. Na twee tempoversnellingen eindigt het bijna een kwartier later weer in een mooie rustige sfeer. De twee daaropvolgende tracks, Moonbuilding 2703 AD (Wassermann Psychoschaffelclustermix) en Moonbuilding 2703 AD (Teebs Moon Grotto Mix) zijn beide lekker loom en 'spacey'.

Alpine Diskomiks - Sin In Space Pt. 2 komt ook uit 2016 en bevat remixen van de Japanse bonustrack op het album COW / Chill Out, World!. De eerste track Alpine (Prins Thomas Diskomiks) heeft een fijn pulserend ritme en wisselt dat gedurende 11 minuten af met rustige passages. Alpine (Prins Thomas Simpler Tool For DJ Fools) en Alpine (Prins Thomas Short Yoga Break Version) bouwen daarop voort, maar ieder met hun eigen sfeer.

Op The Cow Remixes - Sin In Space Pt. 3 uit 2017 worden remixen gepresenteerd van nog vier nummers van COW9 Elms Over River Eno (The Field Remix) is een atmosferisch nummer met een complex ritme. Ideaal om te beluisteren via een koptelefoon. 4 AM Exhale (Dave DK Accellerator Mix) is meer uptempo en heeft een heel ijl klankspectrum. 5th Dimensions (Jörg Burger Dschungeloper Mix) begint en eindigt zonder percussie en heeft in middenstuk met een heerlijk traag, voortstuwend ritme. Een heerlijke track. Afsluiter Wireless (Leandro Fresco Mix) is een kwartier durende, experimentele trip die doet denken aan de albums uit hun beginperiode die ze de bijnaam The Pink Floyd of Techno opleverde. 

Alex Paterson (het enige constante lid van The Orb) heeft ook nooit moeite gedaan om zijn waardering voor Pink Floyd te verbergen. Hij regaeerde op de bijnaam met de hoes van het album Live 93 die overduidelijk verwijst naar Animals en in 2010 maakten The Orb en Pink Floyd-gitarist David Gilmour samen het album Metallic Spheres.

© 2021 TTZL



Geen opmerkingen:

Een reactie posten